Rechtbank Utrecht


Rechtbank vonnist in financieel conflict FC Den Bosch - Bruscom

24 december - Bruscom BV moet een bedrag van bijna anderhalve ton, de wettelijke rente over dat bedrag en de aanvullende schade als gevolg van het niet tijdig nakomen van een garantstelling voor het exploitatietekort in het seizoen 1999/2000 betalen aan FC Den Bosch. Dat heeft de rechtbank in Utrecht geoordeeld in een civiele procedure, die was begonnen door de voetbalclub.

Een belangrijk onderwerp in dit al jaren lopende financiële conflict vormde de vraag of een aantal door Bruscom in het kader van een sponsorovereenkomst verstrekte leningen aan FC Den Bosch, waarmee het liquiditeitstekort van FC Den Bosch werd afgedekt, wel of niet als `achtergesteld' moeten worden beschouwd. Iemand die een achtergestelde lening verstrekt komt bij een faillissement pas in aanmerking voor een vergoeding uit de boedel als, in dit geval, alle andere schuldeisers zijn voldaan. Aangezien aan de club in 2000 uitstel van betaling werd verleend en er nadien een surseanceakkoord werd gesloten zouden de leningen, wanneer zij als achtergesteld moeten worden aangemerkt nu niet meer opeisbaar zijn.

FC Den Bosch heeft in deze procedure geprobeerd om te bewijzen dat een aantal door Bruscom verstrekte geldleningen met een totale waarde van 3.905.583,35 gulden als achtergesteld moesten worden aangemerkt. De rechtbank oordeelde echter dat hiervoor onvoldoende bewijs was aangedragen. Dit betekent dat Bruscom het bedrag van 3.905.583,35 gulden nog tegoed heeft van FC Den Bosch.

De voetbalclub mag dit bedrag echter verrekenen met een vordering van f4.126.970,- die de club nog heeft op Bruscom, omdat het bedrijf zich in het seizoen 1999/2000 garant had gesteld voor het exploitatietekort van FC Den Bosch. Volgens de rechtbank zijn er door FC Den Bosch bovendien voldoende feiten en omstandigheden aangevoerd, waardoor het aannemelijk geworden is dat de club door het niet nakomen van deze garantstelling uitstel van betaling heeft moeten aanvragen en daardoor schade heeft geleden. Die schade moet Bruscom vergoeden, maar de hoogte van de schade moet in een nadere procedure worden vastgesteld.

LJ Nummer

BK7527
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 24 december 2009 Naar boven