Politie Groningen

Donderdag 24 december 2009

Provincie Groningen, 24-12-2009

Gemeente Menterwolde: politie vindt partij illegale wapens en vuurwerk

De politie heeft dinsdag in een woning in de gemeente Menterwolde een partij illegale wapens aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat om een aantal handgranaten, een tiental semi-automatische wapens en een aantal handvuurwapens, met bijbehorende munitie. Het merendeel was voor gebruik geschikt; een klein deel niet. Ook werden circa tachtig nitraat- en vlinderbommen (illegaal vuurwerk) gevonden. Ook dit werd in beslag genomen. De politie kwam de wapens en vuurwerk op het spoor naar aanleiding van een tip. De 56-jarige eigenaar is aangehouden. De man is verzamelaar maar was in het bezit van verboden wapens. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Justitie beslist over vervolging van de verdachte.

Haren: winkeldieveges

Afgelopen dinsdag werden in het centrum van Haren een viertal dievegges aangehouden. De vrouwen, in de leeftijd van 19, 20 21 en 31 jaar afkomstig uit Groningen en Rotterdam, bleken diverse goederen toiletspullen te hebben weggenomen uit een drogisterij aan de Rijksstraatweg. Hierbij werden de vier betrapt door de beheerder van de winkel. Een van de vrouwen kon door de beheerder worden vastgehouden tot de politie kwam. Later kwamen nog twee vrouwen opnieuw de winkel binnen. Zij bedreigden de beheerder. Ook deze beide dievegges werden door de politie ingerekend. Later kon ook de vierde verdachte worden opgepakt. Bij onderzoek bleek dat de vrouwen in een kinderkledingzaak in Haren ook diverse kledingstukken hadden weggenomen. Hiervan werd een deel op de Rijksstraatweg terug gevonden. De vier zitten vast voor andere winkeldiefstallen.

Groningen: kledingdief moet zitten

Een 24-jarige man zonder vaste woonplaats werd woensdagmiddag in een warenhuis op de Grote Markt aangehouden. De man probeerde een aantal broeken over elkaar aan te trekken om deze zonder te betalen mee te nemen. Hierbij werd hij door het personeel betrapt. Aan het bureau bleek dat de man nog ruim 2400 euro aan boetes moest betalen. Hij is ingesloten.

Groningen: laptops uit bedrijfspand gestolen

De politie doet onderzoek naar de diefstal van meerdere laptops uit een bedrijfspand aan de Eemsgolaan. Een medewerker van het bedrijf meldde de politie woensdagmorgen dat computerapparatuur was ontvreemd. Dit zou zijn gebeurd tussen dinsdagmiddag en woensdagmorgen. Bij de politie is aangifte gedaan.

Groningen: poging beroving Noorderplantsoen

Twee onbekende mannen hebben woensdagavond geprobeerd een 23-jarige inwoner van Groningen te beroven. De Stadjer fietste door het Noorderplantsoen en werd op de Kruissingel tot stoppen gedwongen. Het slachtoffer mocht pas doorfietsen als hij geld zou geven. De Groninger vertelde dat hij geen contant geld had en ging er vandoor. De politie doet onderzoek.

Groningen: Grootegaster bekogeld portiers met glazen

Een 19-jarige inwoner van Grootegast is woensdagnacht aangehouden in een café aan de Grote Markt in Groningen. De man was vervelend geweest en kreeg na een melding woorden met twee portiers. De Grootegaster bekogelde vervolgens de horecamedewerkers en raakte een van hen op het achterhoofd. Deze 24-jarige portier raakte daarbij gewond. De verdachte is ingesloten voor verhoor en wordt donderdag over het incident verhoord. De gewonde portier heeft aangifte gedaan.

Groningen: Stadjer mishandeld, omstander aangehouden

De politie doet onderzoek naar een mishandeling in de Kleine Peperstraat waarbij woensdagnacht een 23-jarige inwoner van Groningen gewond is geraakt. De Stadjer kreeg volgens eigen zeggen klappen van vier onbekende mannen. Ook kreeg hij een trap in het gezicht. De verdachten gingen er na de mishandeling vandoor. De Groninger moest naar het ziekenhuis voor een behandeling aan zijn gezicht. De politie analyseert de camerabeelden om te proberen de verdachten te achterhalen.

Tijdens de gesprekken met het slachtoffer en getuigen bemoeide een 33-jarige Groninger zich op een vervelende manier met het politiewerk. De Stadjer werd meerdere keren verzocht door te lopen, maar hij reageerde dat hij de agent graag wilde mishandelen. Toen de politieman wegliep viel de 33-jarige de diender in de rug aan en gaf hem klap in de maagstreek. De agent heeft de verdachte met gepast geweld naar de grond gebracht en geboeid. Hij is aangehouden en ingesloten.

Groningen: Groninger in gezicht gestoken

De politie heeft woensdagnacht in de Peperstraat een 20-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor mishandeling. De Stadjer had in een horecagelegenheid een 24-jarige plaatsgenoot met een scherp voorwerp in zijn gezicht gestoken. Dankzij alert optreden van de beveiligers kon de verdachte op heterdaad worden aangehouden. Zij leverden de 20-jarige over aan de agenten. Het slachtoffer is met verwondingen in het gezicht naar een ziekenhuis gebracht. De verdachte is ingesloten.

Winschoten: man slaat jonge vrouw

Een 19-jarige jonge vrouw uit Beerta is woensdagnacht in de Langestraat in Winschoten zonder enige aanleiding op de grond gegooid en geslagen. Omstanders zagen dit en waarschuwden de politie. De agenten kregen een goede omschrijving van de verdachte en kwamen de 46-jarige man binnen een paar minuten op het spoor. De beschonken inwoner van Winschoten bekende de vrouw te hebben geslagen. Hij is aangehouden. De vrouw doet aangifte.

Groningen: drankdieven op heterdaad aangehouden

De politie heeft woensdagnacht in een café tot twee keer toe drankdieven aangehouden. De eerste keer waren twee 20-jarige mannen uit Groningen en Geesteren in een personeelsruimte geslopen en hadden een fles sterke drank en bijna 40 miniflesjes alcohol gestolen. Ze werden betrapt toen ze het café wilden verlaten.

Een half uur later kreeg de politie opnieuw een melding dat een drankdief was betrapt in het pand. In dit geval ging het om een 19-jarige inwoner van Haren. Hij liep met twee flessen sterke drank naar een toilet toen hij werd betrapt door een medewerker. De politie heeft tegen de drie mannen proces-verbaal opgemaakt.

Veendam: aanhouding na huiselijk geweld

De politie heeft woensdagnacht in een woning in Veendam een 19-jarige man aangehouden voor huiselijk geweld. De man was onder invloed van alcohol en bedreigde een 48-jarige familielid met de dood. Ze waarschuwde de politie die de jongeman aanhield. Zowel in de politieauto als op het politiebureau reageerde de verdachte agressief. Ook hier bedreigde hij agenten met de dood. De 19-jarige is ingesloten.

Groningen: agent in gezicht gespuugd

Een agent is donderdagmorgen in de Peperstraat door een 26-jarige man (woonplaats niet bekend) in het gezicht gespuugd. Agenten grepen in nadat er ruzie was ontstaan tussen een aantal personen. Een 45-jarige Groninger probeerde de groepen te scheiden, maar kreeg vervolgens zelf ook een aantal klappen. Agenten wisten de rust terug te brengen, maar de 26-jarige verdachte koelde zijn woede op de politiemensen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: onderzoek naar mogelijk lastig gevallen jongen

De politie doet onderzoek naar een melding van een getuige die gezien heeft dat een onbekende jongen door een volwassen man is lastig gevallen op de Stadsweg in Groningen. De onbekende jongen zou woensdagmiddag 9 december rond 15.30 uur zijn aangesproken door een ca. 50-jarige man op een bromfiets. De jongen, die hooguit 12 jaar zou zijn, ging er vervolgens overstuur vandoor op zijn fiets. De politie wil graag in contact komen met de jongen. Ook wil de politie spreken met mensen die het voorval hebben gezien. Het bureau Oost van de politie in de stad Groningen is telefonisch bereikbaar via 0900-8844 (lokaal tarief).

Eerste Kerstdag brengt Regiopolitie Groningen geen persberichten uit. De persvoorlichter is alleen bereikbaar voor calamiteiten en ernstige incidenten. Tweede Kerstdag worden de persberichten rond het middaguur gepubliceerd.