IKON
IKON-televisie
Donderdag 24 december
Nederland 2
22.40 - 23.15 uur: MIJN REDDENDE ENGEL
Ontroerende waargebeurde verhalen in de Kerstnacht

Vijf Nederlanders hebben op deze kerstavond één ding gemeen. Ze hebben het afgelopen jaar een reddende engel in hun leven gehad; een bijzonder mens in hun omgeving die er precies op het juiste moment was. Deze bijzondere mensen gaan zij vandaag bedanken met een heel persoonlijk kerstpakket. Twee van hen lichten we in deze aankondiging vast toe.

Annemiek Schrijver gaat met hen op pad om een pakket samen te stellen voor hun 'reddende engelen'. Waarom verdienen juist deze mensen een extra bedankje? De pakketten bestaan uit zaken die een speciale betekenis hebben voor zowel de gever als de nietsvermoedende ontvanger: bijvoorbeeld een bijzonder lied, een fragment uit een film, een boek of een zelfgemaakte, persoonlijke videoboodschap. Een terugblik op emotionele en speciale momenten, met echte 'sterren' die in het zonnetje gezet worden.

Mutabar Tadzhibaeva uit Oezbekistan werd in de zomer van 2005 opgepakt omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen. Ze is gemarteld en heeft eindeloos in eenzame opsluiting gezeten in een kleine kooi zonder licht. Een vrouwengroep uit Nederland stuurde vele kaarten en brieven naar haar thuisadres. Uiteindelijk is Mutabar vervroegd vrij gekomen en ze weet zeker dat ze haar leven te danken heeft aan de brieven en kaarten die aan haar gestuurd zijn. Ze bewaart de brieven en kaarten van de Nederlandse schrijvers als een kostbaar bezit. Op dit moment woont ze met haar dochter en kleindochter als vluchteling in Parijs. Ze is internationaal erkend mensenrechten-activist. Ze ontving prijzen onder andere uit handen van Sarcozy en Hillary Clinton samen met Michelle Obama. Annemiek Schrijver reist af naar Parijs om een videoboodschap van Mutabar op te nemen waarin ze de briefschrijvers bedankt, die haar leven hebben gered.

Isora Leal trok met een aantal andere dansers uit dansgroep Expreshon Kultural op 30 april naar Apeldoorn om daar een speciaal optreden te geven voor de Koningin. Vlak voordat ze zouden optreden reed Karst T. met zijn auto op de groep in. Isora raakte zwaar gewond en heeft weken in het ziekenhuis gelegen. Eenmaal uit het ziekenhuis ontslagen, kon Isora niet naar huis. Ze was aan een rolstoel gekluisterd en zou naar een bejaardentehuis moeten om te revalideren. Maar een vriendin met een zwaar gehandicapte dochter, en dus een aangepast huis, bood spontaan aan om Isora in huis te nemen. Een week nadat Isora bij Lisandra in huis kwam werd het gehandicapte dochtertje zo ziek dat ze naar de intensive care moest. Hoewel Lisandra's hoofd omliep, heeft ze Isora nooit het gevoel gegeven dat ze teveel was. Logisch dat Isora haar graag een bijzonder kerstpakket aan wil bieden.

Herhaling: zaterdag 26 december, 12.20 uur, Nederland 2

Productie: Palm Plus; redactie IKON: Ida Overdijk; eindredactie IKON: Margje de Koning