Ingezonden persbericht

Uitslag Proef & Stem biologisch smaakpanel:

Proef Vitatas lekkerste biologische product van 2009
De Proef Vitatas is door het smaakpanel van www.proefenstem.nl uitgekozen tot het lekkerste biologische product van 2009. 'Geweldig systeem: seizoensproducten, variatie, vers, lokale gerichtheid op de groentecomponent en van daaruit je menu opbouwen. Het laat je andersom denken,' aldus een van de deelnemers Jolanda van Loon. Op de tweede plaats is geëindigd Jori pindakaas en Zuiver Zuivel Yomio heeft beslag gelegd op de derde plaats.

De Proef en Stem smaakwedstrijd voor biologische producten is georganiseerd door het Promotiebureau Biologische Speciaalzaken. Ruim 800 deelnemers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete top vijf. Acht deelnemers hebben een droomdiner gewonnen op Landgoed Rhederoord dankzij hun originele motivatie. De beste motivatie staat op naam van mevrouw Jochems uit Rotterdam: 'Mijn dochter is gek op kruidenthee. Piramide drakenthee is favoriet. Zo wordt thee drinken stoer! Haar vriendinnen vinden het ook helemaal geweldig. Doet het goed op verjaardagsfeestjes. Er wordt niet om cola gevraagd, want drakenthee is lekkerder en stoerder! Zowel voor jongens als voor meisjes!'

De smaak top negen van de biologische producten in 2009 is:
* Proef Vitatas
* Jori Pindakaas
* Zuiver Zuivel Yomio
* Krekeltje Pindakaas
* Crombach Appelstroop
* Monki Gemengde notenpasta
* Monki Tahin
* Akwarius Mayonaise
* Provamel Yofu limoen melisse

Ook zijn er veel suggesties voor nieuwe biologische smaakmakers. Variërend van suikervrije chipolata tot Gluhwein met alcohol, van goede vegetarische soepen zonder gist tot vegetarische lasagna en moussaka, van een biologisch haarverfpakket en nagellak tot een biologische deodorant zonder metalen. Ook genoemd worden groene stroom, meer streekproducten en biologische schoolmelk waarvoor kinderen zelf de verpakking kunnen ontwerpen op internet. Een van de deelnemers pleit voor eenvoud: 'Houd het vers en simpel: ga niet mee in de stroom van industrieel smakende kant-en-klaar producten.' Hij verwoord een algemeen gevoel, getuige de eerste plaats voor verse biologische groenten.