Ingezonden persbericht

KUNSTHAL KADE Amersfoort kent succesvolle introductie

AMERSFOORT - Kunsthal KAdE opende op 1 mei 2009 de deuren in Amersfoort met de internationale bruikleententoonstelling 'Wonderland, Through the Looking Glass'. Sinds de opening hebben circa 24.000 mensen de kunsthal bezocht. Hiermee kende Kunsthal KAdE een succesvolle introductie in het Nederlandse museumlandschap.

Kunsthal KAdE is de voortzetting van het expositiecentrum 'De Zonnehof' in Amersfoort. Het is gevestigd in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, pal naast de oude Koppelpoort en de historische binnenstad. Het gebouw is een ontwerp van de gelauwerde Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg. Het 'licht, lucht en ruimte'-concept van het door Gerrit Rietveld ontworpen Zonnehof-paviljoen heeft in de architectuur van Baldeweg een eigentijdse vertaling gekregen.

Kunsthal KAdE heeft de ambitie om een instituut op nationaal niveau te zijn met een internationale dimensie. De openingstentoonstelling 'Wonderland Through the Looking Glass' getuigde daarvan. De 22 kunstenaars uit onder meer Nederland, Australië, Japan, de Verenigde Staten, Denemarken en
Groot-Brittannië spiegelden de kijker een fantasierijke wereld voor, gebruikmakend van de beeldtaal van sprookjes en de eigen verbeelding.

In de tweede tentoonstelling stonden vijf 'Van Lieshout'-kunstenaars (Atelier, Dirk, Erik, Lotje en Lotte) centraal, in een presentatie die de onderlinge verschillen liet zien, maar ook de raakvlakken toonde. Tegelijkertijd waren er solopresentaties van de Engelse kunstenaar Henry Coombes en de Nederlandse kunstenaar Frank Halmans. De derde groep tentoonstellingen in KAdE bestaat uit een overzicht van tien jaar 'The One Minutes', een retrospectief van het ontwerperbureau Studio Makkink & Bey en het soloproject 'Sammlung Boryna' van Marcel van Eeden. Deze tentoonstellingen zijn nog tot en met 14 februari te zien.
Kunsthal KAdE is er in het eerste half jaar van haar bestaan in geslaagd al veel jongeren te bereiken, een belangrijke doelgroep voor het instituut.

Voor volgend jaar staan drie ten-toonstellingsperiodes op het programma: eind februari openen 'Boom!ng Amersfoort' (over tien jaar bouwen in de stad) en een solopresentatie van de Amerikaanse kunstenaar Charlie Roberts (27 februari t/m 25 april 2010), in mei opent een groot retrospectief van de beeldhouwer Tom Claassen (15 mei t/m 29 augustus 2010) en in september opent een grote internationale bruikleen-tentoonstelling over het gebruik van schaduw in de eigentijdse kunst ('ShadowDance', 18 september 2010 t/m 10 januari 2011). Voor alle informatie is ook de website www.kunsthalkade.nl te raadplegen.

Kunsthal KAdE

Bezoekadres
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

Postadres
Postbus 699
3800 MG Amersfoort

033-4225030
www.kunsthalkade.nl/
Toegang: ¤ 7,-
¤ 3,50 CJP korting
¤ 3,50 65+
Tot 18 jaar gratis

1e Kerstdag gesloten
2e Kerstdag open
Hoofdsponsoren KAdE

Alle activiteiten van KAdE worden financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort en twee hoofdsponsoren:

* De Amersfoortse Verzekeringen

* Yokogawa Europe B.V.

De hoofdsponsor van het Architectuur- centrum is de Alliantie Ontwikkeling