Goede voornemens voor 2010

Amsterdam, 24 december 2009

De laatste dagen van 2009 besteedt het ING Economisch Bureau aandacht aan goede voornemens. Wat zijn de populairste voornemens? Nemen mannen zich andere dingen voor dan vrouwen? En wat betekenen ze voor de portemonnee?

Aftellen naar 2010

Het aftellen naar 2010 is begonnen en het is tijd om de balans op te maken over 2009. Terugkijkend levert dat mooie lijstjes op van bijvoorbeeld de Nederlander van het jaar, de mooiste sportmomenten en de beste popsongs van 2009. Naast terugkijken, zijn de feestdagen voor veel mensen ook het uitgelezen moment om vooruit te kijken. Daar horen goede voornemens bij. Sommige voornemens kunnen het komend jaar flink schelen in de portemonnee. Alle reden voor het Economisch Bureau om de laatste dagen van 2009 stil te staan bij goede voornemens.

Goede voornemens en de portemonnee

Tot het eind van dit jaar kunnen bezoekers elke dag reageren op een ING vraag van vandaag met als thema goede voornemens. Sommige voornemens zijn niet in geld uit te drukken, anderen wel. Het Economisch Bureau kijkt vooral naar voornemens met financiële gevolgen. Worden consumenten volgend jaar zuiniger of juist vrijgeviger? Willen ze in 2010 van baan veranderen? Of stoppen ze met roken? Hoeveel schatten consumenten in dat hun goede voornemen hen gaat opleveren of gaat kosten? Ook staan we stil bij de populairste voornemens en de opvallendste verschillen tussen bijvoorbeeld man en vrouw en jong en oud.

1 januari publiceren we de resultaten van ons onderzoek.