Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

NAJK vindt Q-koorts maatregelen buitensporig

De beoogde Q-koorts maatregelen ziet NAJK als een uitsterfconstructie en vindt dit onacceptabel. Ondernemers van besmette bedrijven worden met de rug tegen de muur gezet. Niet drachtige besmette dieren blijven in leven, terwijl er gezonde dieren worden geruimd, omdat ze simpelweg drachtig zijn. Daarnaast mogen de ondernemers met de besmette dieren en hun jonge geiten niet meer fokken. De financiële vergoeding voor de getroffen bedrijven laat eveneens veel te wensen over.

NAJK zet vraagtekens bij het geplande beleid. We hebben in deze situatie namelijk te maken met een bacterie, Coxiella Brunetii, die ook in de omgeving aanwezig is. De voorgenomen plannen zullen inderdaad leiden tot verminderde infectiedruk. Het is echter nog moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn van de bacteriën in de omgeving.

De Q-koorts problematiek had veel eerder prioriteit moeten krijgen bij de ministeries van LNV en VWS. De sector was zich terdege bewust van het risico voor de volksgezondheid en had hierin graag haar verantwoordelijkheid willen nemen, om deze verstrekkende gevolgen te voorkomen. NAJK vindt dat dit de sector is ontnomen, omdat de Q-koorts door bepaalde media een hype is geworden binnen de Tweede Kamer.

Tot slot vraagt NAJK zich af of het ruimen van gezonde dieren anno 2009 nog maatschappelijk verantwoord is.

* Datum: 24 december 2009