Ingezonden persbericht


Nr. 319
Hilversum, 22 december 2009

NETWERK: ALLEEN OP DE WERELD, VIJF JAAR NA DE TSUNAMI

Donderdag 24 december 2009, 20.25 uur Nederland 2
Na de tsunami op zondag 26 december 2004 reisde Netwerk af naar Atjeh, het zwaarst getroffen gebied. Het resulteerde destijds in de Netwerk-special 'Alleen op de Wereld' waarin drie mensen werden geportretteerd die iedereen en alles kwijt raakten. Het 8-jarige weesje Rachmat, de lerares Erlina en de vissersman Julizar. Verslaggever Geertjan Lassche vertrok weer na een week, de drie bleven getraumatiseerd achter.

Hoe is nu met ze, vijf jaar later? Kun je leven met zo'n tragedie op het netvlies? Welk effect heeft de massale hulpverlening op hun levens gehad? Netwerk reist vijf jaar later opnieuw af naar het rampgebied, op zoek naar Rachmat, Erlina en Julizar.

Netwerk vond de kleine Rachmat destijds in een dorpje dat door het water van de kaart was geveegd. In een kale vlakte van zand, resten moskee en omgeslagen palmbomen liep hij ontredderd rond. De beelden grepen mensen bij de keel, kijkers reageerden massaal en wilden hem zelfs adopteren. Zijn verhaal was hartverscheurend. Na de aardbeving renden Rachmat en zijn vader en moeder naar de moskee maar het water haalde ze in. Alleen de kleine Rachmat wist zich in veiligheid te brengen, zijn vader en moeder werden meegenomen door de golven. Rachmat keek toe. Spiernaakt zat hij dagenlang op het dak van de moskee, wachtend op hulp. Rachmat in 2004: "Ik heb geen familie meer. Ik wil zo graag naar school, maar hoe? Ik wilde dokter worden, maar ik heb geen geld."

Biologielerares Erlina (34) was gelukkig getrouwd en had net een kindje. Toen het water kwam, wilde haar kind niet bij haar maar bij de vader zijn. Wanneer ze het kind geeft, spoelt een golf man en kind weg. Erlina overleefde door zich vast te klampen aan een matras. Kilometers lang wordt ze meegevoerd in een pikzwarte stroom water vol wrakhout, puin en dode dieren. Als ze teruggaat naar haar woonplaats, ziet ze dat de school is verwoest en de helft van haar leerlingen verdronken.

De visser Julizar (42) had op de 26e december zijn vangst van die dag voor een goede prijs verkocht. Dan komt de aardbeving. Het zeewater trekt zich terug, vissen spartelen op het strand, hij vertrouwt het niet. Julizar roept zijn vrouw en vier kinderen bij elkaar om te vluchten. Dan komt de muur van water. Zijn gezin wordt verzwolgen door de golven. Alleen zijn jongste zoon kan hij nog vastgrijpen. Dan komt een tweede golf en moet hij ook zijn laatste kind loslaten.

Het is niet de eerste keer dat Netwerk teruggaat naar dit drietal. Ook in december 2005, bijna een jaar na de ramp, vertelden Rachmat, Erlina en Julizar hoe het met ze gaat. Rachmat blijkt dan verhuisd te zijn naar een rijke oom in zuid-Atjeh. Maar hij voelt zich daar niet op zijn gemak. Erlina is 11 maanden na de ramp hertrouwd en ziet de tsunami een jaar later als een straf van God. Ook Julizar is hertrouwd maar weent elke dag nog om zijn familie.

Vijf jaar na de tsunami zoekt Netwerk het drietal weer op. Verslaggever Geertjan Lassche is nu vooral op zoek naar een antwoord op de vraag: Wat doet de tijd met diep verdriet? Is er inmiddels weer sprake van enig geluk?
---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht