Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Resultaten Lokale Duurzaamheidsmeter 2009

24-12-2009

Breda , Alkmaar en Nijmegen stonden in november van dit jaar aan kop. Zij behaalden de hoogste score op de Lokale Duurzaamheidsmeter van COS Nederland.

COS Nederland riep gemeenten op de vragenlijsten van de Lokale Duurzaamheidsmeter in te vullen. 167 gemeenten deden dat van april tot november 2009. 49 procent van de Nederlandse bevolking woont hier.

3xp

De vragen van de Lokale Duurzaamheidsmeter zijn over drie clusters verdeeld. Burgerticipatie, sociaal beleid en internationale samenwerking vallen onder het cluster `people'. Klimaat en energie, duurzaam waterbeheer en natuur&milieu onder het cluster `planet' en duurzame overheid, duurzaam bedrijfsleven en duurzame mobiliteit onder het cluster `profit'.

Maximaal

Breda, Alkmaar en Nijmegen behaalden de hoogste score, op de voet gevolgd door Groningen, Tilburg, en Amersfoort. Deze zes gemeenten scoorden meer dan 90 procent van de maximale score.

2014

De stand van zaken 2009 is een ijkpunt voor de volgende editie van de Lokale Duurzaamheidsmeter. Deze vindt plaats in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Handig

Het blijft intussen wel mogelijk om de vragenlijsten in te vullen. Het is een goed meetinstrument voor gemeenten. Maar het is ook een handig hulpmiddel voor maatschappelijke organisaties.

Meer informatie is te vinden op www.duurzaamheidsmeter.nl

COS Nederland, vereniging van COSsen, voor regionale internationale samenwerking. Voor vragen kunt u ook terecht bij een Cos in uw eigen regio.