Gemeente Zoetermeer

Geen Q-koorts geconstateerd in Zoetermeer

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekendgemaakt op welke adressen Q-koorts heerst. In Zoetermeer en omgeving is geen Q-koortsuitbraak onder dieren geconstateerd. Alle geiten en schapen op de stadsboerderijen en in de buitengebieden zijn gevaccineerd. Op de nieuwe stadsboerderij in Oosterheem komen alleen gevaccineerde dieren. De kans op besmetting is hierdoor een stuk kleiner. Stadsboerderij De Balijhoeve heeft het keurmerk Zoönosen (dierziekten) voor kinderboerderijen. Ook stadsboerderij Het Buitenbeest voldoet aan de criteria en vraagt in januari het keurmerk aan.
Zoetermeerders kunnen de stadsboerderijen dus gewoon blijven bezoeken. Wel wordt de bezoekers gevraagd de hygiëne extra goed in acht te nemen en hun handen na bezoek aan de stadsboerderij goed te wassen. Ook medewerkers hebben ruim aandacht voor hygiëne. Daarnaast zijn zij in mei al extra voorgelicht over Q-koorts. Verder maakt de gemeente afspraken met de dierenarts over de monitoring van de gezondheid van schapen en geiten in de komende periode.

Meer informatie over de stadsboerderijen is verkrijgbaar via 079-352 0624 (Het Buitenbeest) en 079-362 0832 (De Balijhoeve). Meer informatie over Q-koorts verkrijgt u via GGD Zuid-Holland West (www.ggdzhw.nl, 079 - 34 30 888).