Buitenlandse Zaken België


Datum: 24/12/2009

Steven Vanackere - verlenging van het MONUC mandaat door de Veiligheidsraad

Vice-Premier en Minister Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt de beslissing van de Veiligheidsraad vandaag, 23 december 2009, waardoor het mandaat van MONUC verlengd wordt.

Voor Minister Vanackere is de bescherming van de burgerbevolking een absolute prioriteit. Dat dit in deze resolutie prominent tot uiting komt, is dan ook een goede zaak. Tegelijk verduidelijkt Resolutie 1906 de modaliteiten van de MONUC-ondersteuning aan militaire operaties van het FARDC tegen de nog actieve rebellengroepen in het land. Op verzoek van de VN en als blijk van het belang dat België hecht aan deze vredesoperatie, heeft België besloten om de inzet van een C130 binnen MONUC te handhaven.

De komende maanden zal de Veiligheidsraad een reflectie voeren over de herziening van de VN aanwezigheid in de DRC. "Resolutie 1906 is een duidelijk signaal dat de internationale gemeenschap de vrede in de DRC wil consolideren via een lange termijn ondersteuning van de VN", aldus de Minister. "Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met het standpunt van de Congolese overheid zelf". Vooruitgang op het vlak van de uitbouw van het Congolese staatsgezag is onontbeerlijk. Zo is de hervorming van de veiligheidssector voortaan één van de prioriteiten van MONUC. Ook ons land zal haar inspanningen op dit vlak verder zetten, onder meer via het militair partnerschap met de DRC en de bouw van kazernes in Kindu.