Commissariaat voor de Media

24 december 2009

Last onder dwangsom voor BoekenConcurrent

Het Commissariaat voor de Media heeft BoekenConcurrent een last onder dwangsom opgelegd. BoekenConcurrent verkocht via internet, naar eigen zeggen vanuit Curaçao, Nederlandstalige boeken met kortingen van 10 tot 20%. Het Commissariaat is van oordeel dat BoekenConcurrent onder de Nederlandse Wet op de vaste boekenprijs valt en dat de toegepaste kortingen niet zijn toegestaan.

Het Commissariaat legt BoekenConcurrent de last op tot het toepassen van de vaste boekenprijs bij het aanbieden en/of verkopen van Nederlandstalige boeken aan eindafnemers in Nederland op straffe van verbeurte van een dwangsom van ⬠50.000,- per dag met een maximum van ⬠3.000.000,-. Deze last onder dwangsom is erop gericht herhaling van de overtreding door BoekenConcurrent te voorkomen.

Voorafgaand aan het nemen van het besluit heeft het Commissariaat BoekenConcurrent als overtreder en de Koninklijke Boekverkopersbond als belanghebbende de gelegenheid gegeven hun zienswijze naar voren te brengen. BoekenConcurrent heeft daarbij geen gegevens aangedragen waaruit blijkt dat zij een buitenlandse verkoper is die niet gehouden is om de Wet op de vaste boekenprijs na te leven. De ondernemingsactiviteiten van BoekenConcurrent vinden voornamelijk plaats in Nederland. Daarnaast blijven de boeken die aan eindafnemers in Nederland worden verkocht, fysiek binnen de Nederlandse landsgrenzen.