Rechtbank Zutphen


Onwelgevallige uitspraak geen reden tot wraking

Zutphen, 24 december 2009 - In zijn verzoek tot wraking van faillissementsrechter mr. R.M.A.G. van Valderen is de Harderwijkse ondernemer dhr. S. niet-ontvankelijk verklaard. De wrakingskamer oordeelt dat de wraking te laat kwam, omdat de rechter al duidelijk gemaakt had dat hij de Harderwijker failliet zou verklaren.

Wraking
Op dat moment vroeg dhr. S. door middel van de wraking of een andere rechter over de aanvraag van zijn faillissement kon oordelen. De wrakingskamer is van oordeel dat een wrakingsverzoek niet is bedoeld om een onwelgevallig blijkende uitspraak teniet te doen. Dat geldt helemaal als er op dat moment ook nog hoger beroep open staat.

Deze uitspraak betekent ook dat er geen enkele twijfel mogelijk is dat het faillissement in kwestie onherroepelijk is.

Historie
Op een zitting van dinsdag 6 oktober 2009 werd door dhr. S. een wrakingsverzoek gedaan tegen rechter Van Valderen, die zijn faillissement behandelde. Tijdens de behandeling van dat verzoek op 26 oktober werd het proces stilgelegd omdat de wrakingskamer werd gewraakt door mr. Van Valderen, tegen wie het wrakingsverzoek was ingediend.

De wrakingskamer vervolgde maandag 21 december de behandeling van het wrakingsverzoek van de Harderwijker tegen rechter Van Valderen en bepaalde daarna de uitspraak op 24 december. De wrakingskamer kon verder gaan met de behandeling van het wrakingsverzoek van de Harderwijker tegen mr. Van Valderen omdat het verzoek van 26 oktober niet-ontvankelijk is verklaard.

Meer informatie

* Wrakingsprotocol Zutphen

* Themadossier Wraking

LJ Nummer

BK7611

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 24 december 2009 Naar boven