KNHS

FEI trekt invoering `progressieve lijst´ terug
23 december 2009
FEI

LAUSANNE/ERMELO (KNHS) - De internationale paardensportfederatie (FEI) heeft besloten de veel besproken progressieve lijst met verboden stoffen in de paardensport niet per april 2010 in te voeren. Per 5 april 2010 gaat de zogenaamde 20 oktober lijst in werking. De FEI had onlangs alle nationale federaties opnieuw om een schriftelijke stemming gevraagd vanwege de heftige emoties, ongelijkheid in nationale wetgevingen en nog onduidelijk onderbouwde limieten van een aantal stoffen in de progressieve lijst. Van de nationale federaties waren er 38 voor een uitstel van invoering van de progressieve lijst, 22 nationale federaties waren tegen en 4 federaties stemden blanco.

Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS: De zogenaamde progressieve lijst met de veelbesproken zes op het laatste moment toegevoegde substanties waaronder aspirine en buut is een jaar uitgesteld tot de volgende General Assembly. Ook de KNHS wil zeker weten dat de voorgestelde limieten wetenschappelijk gefundeerd zijn. Voor dat onderzoek neemt de FEI nu een jaar de tijd. Het uitstel geeft ons tijd om te discussiëren over deze middelen en over het (mogelijke) effect op de gezondheid en het welzijn van het paard, zodat we een gefundeerd standpunt kunnen innemen aangaande dit onderwerp. Wij staan niet negatief tegenover het idee om te gaan werken met limieten in plaats van een nul-optie voor bepaalde medicatie, maar het moet onderzocht worden dat deze resten inderdaad zó klein zijn dat ze geen invloed hebben op het klinische beeld van het paard. Het uitgangspunt van KNHS en FEI is dat je met een gezond paard aan de start moet komen en dat paarden die medicatie nodig hebben, om een prestatie te leveren niet thuishoren op een wedstrijd. Het probleem ligt echter in de gevolgen van medische behandelingen. Resten van medicijnen blijven vaak wekenlang na een behandeling in een paard aanwezig, terwijl de stof de prestaties van het paard op geen enkele wijze meer beïnvloedt. Meer onderzoek en consultatie met vele experts, o.a. uit de aanpalende draf- en rensport zal noodzakelijk zijn komend jaar.

In april 2010 gaat het nieuwe Clean Sport beleid gelden met de zogenaamde 20 oktober-lijst, waar de KNHS vóór gestemd heeft afgelopen november tijdens de General Assembly van de FEI. De feedback van de KNHS is goed verwerkt in het bijgaande beleid. In de lijsten is sprake van 1004 verboden stoffen, maar ook al 122 stoffen waarbij men de term hanteert van gecontroleerde medicatie. Deze medicatielijst is tot stand gekomen om meer overeenstemming te krijgen met de principes van WADA (humaan dopingreglement). De aanbevelingen binnen het nieuw anti-dopingbeleid maken onderdeel uit van de FEI Clean Sport Campagne aangevoerd door de de Ljungqvist commissie.

Professor Arne Ljungqvist (MD, PhD), voor Zweden uitkomend bij het hoogspringen tijdens de 15e Olympische Spelen in Helsinki in 1952, heeft zijn carrière opgedragen aan de gezondheid van atleten. Hij heeft verschillende invloedrijke posities bekleed op het gebied van sport en antidoping, waaronder het voorzitterschap van beide internationale Olympische Comités en verschillende medische commissies (voor atleten) binnen de IAAF (International Association of Athletics Federations). Sinds de oprichting van WADA in 1999, heeft Prof. Ljungqvist gewerkt als voorzitter van WADAs Gezondheids, Medisch- en Onderzoeks Comité, waarin hij de spil was in de ontwikkeling van natuurwetenschap en onderzoek om dopinggebruik in de sport te bestrijden. In 2008 is hij benoemd tot vice-voorzitter van WADAs.