Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 24 december 2009
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het opschorten van de handhaving van het rookverbod in kleine cafés totdat er onderzoek gedaan is naar de mogelijkheid of het plaatsen van ventilatiesystemen een goed alternatief is (2009Z23370, ingezonden 3 december 2009).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het opschorten van de handhaving van het rookverbod in kleine cafés totdat er onderzoek gedaan is naar de mogelijkheid of het plaatsen van ventilatiesystemen een goed alternatief is. (2009Z23370, ingezonden 3 december 2009)

1
Bent u bekend met uw uitspraak en persbericht over het opschorten van de handhaving van het rookverbod in kleine cafés?1
1
Ja, ik ben bekend met het nieuwsbericht waar u naar verwijst.
2
Velen zijn heel erg blij met het opschorten van de handhaving van het rookverbod in kleine cafés, maar wat is een klein café?
2
In mijn brief van 8 juli 20092 heb ik u gemeld dat ik de handhaving bij horeca zonder personeel heb opgeschort en dat de handhaving bij horeca met personeel gewoon doorgaat. In mijn antwoorden op de Kamervragen over de wijziging van het Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten3 maak ik datzelfde onderscheid: de handhaving bij horeca zonder personeel is opgeschort en ik zal deze pas weer hervatten na ommekomst van en mijn standpuntbepaling over het lopende ventilatieonderzoek van TNO en RIVM. De handhaving bij horeca met personeel gaat gewoon door. Het al dan niet hebben van personeel is daarbij dus het onderscheidend criterium en niet, de vraag of het gaat om een klein of middelgroot/groot café. Daarom ga ik niet in op uw vraag om een definitie van een klein café.
3
Wanneer u de handhaving opschort voor kleine cafés dan worden middelgrote cafés toch de dupe? Wat is een middelgroot café? 3
Zie het antwoord op vraag 2 voor de reden waarom ik eveneens niet inga op uw vraag over een definitie van een middelgroot café.
4
Is het niet beter de handhaving van het rookverbod in de gehele horeca op te schorten, te meer omdat ondernemers nu allemaal investeringen doen voor het realiseren van rookruimtes terwijl ze straks wellicht voldoende hebben aan een ventilatiesysteem? 4
Nee. Allereerst heeft de overgrote meerderheid van de horeca (72%) reeds maatregelen genomen om rokende bezoekers in de horeca te accommoderen. Ik
1 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 1 december 2009: "Een jaar rookvrije horeca: een succes"
2 Kamerstukken II, 2008-2009, 32011, nr. 1.

3 Kamerstukken II, 20092010, 32011, nr.4.
deel dan ook niet uw mening dat "ondernemers nu allemaal investeringen doen voor het realiseren van rookruimtes." Bovendien is het opschorten van de handhaving bij horeca zonder personeel het gevolg van de rechterlijke uitspraken (zie mijn brief van 8 juli 2009). De handhaving bij horeca met personeel gaat gewoon door omdat de rechterlijke uitspraken niet van toepassing zijn op die categorie.