Belgische Federale Overheid


Lancering mobiliteitsenquête BELDAM

Datum: 24 december 2009

De FOD Mobiliteit en Vervoer en de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) hebben een tweede grote nationale enquête over de mobiliteit in België besteld. Deze enquête draagt de naam Belgian Daily Mobility of kortweg BELDAM en wordt afgenomen vanaf 1 december 2009 tot eind 2010.

De nationale enquête BELDAM is, 10 jaar later, een vervolg op MOBEL. Ze wordt uitgevoerd volgens dezelfde methodologie. Zo kan de evolutie van de mobiliteit tijdens het voorbije decennium aangetoond worden.

Mobiliteit is één van de grootste uitdagingen voor een duurzame ontwikkeling. Daarom willen de FOD Mobiliteit en Vervoer en BELSPO met de resultaten van BELDAM het fenomeen beter leren begrijpen en zo de reële handelingsmogelijkheden bepalen.

De statistische inzameling van gegevens zal over het hele land gebeuren en zeer diverse aspecten behandelen:

* de beschrijving van het huishouden

* de leefomgeving en hun mobiliteitsmiddelen
* de analyse van socio-economische factoren in de dagelijkse verplaatsingen

* de verdeling van die verplaatsingen in de tijd
* de motieven en de manier van verplaatsen
* een beschrijving van de verplaatsingsketen gelinkt aan de activiteiten van de Belgen

* ...

In totaal zullen 31 200 gezinnen worden gecontacteerd vanaf 1 december 2009 en gedurende het hele jaar 2010. Een eerste analyse van de verzamelde gegevens is voorzien in de loop van het jaar 2011. De analyse zal de beleidsmakers de kans geven om maatregelen te nemen die een directe reactie zijn op de overlast die het transport veroorzaakt: congestie, vervuiling, autosolisme ...

Meer informatie over de mobiliteitsenquête BELDAM vindt u in het officiële persbericht van de FOD Mobiliteit en Vervoer. (pdf, 1 p. - 25,2 kB)