Gemeente Helmond


Gladheidbestrijding wegen Helmond

De gemeente Helmond heeft grote strooiwagens en kleine borstelwagens in bedrijf om de wegen en fietspaden berijdbaar te maken.

Vanwege de uitzonderlijke hoeveelheid sneeuwval is er -naast de hoofdroutes- ook gestrooid op de kleinere wegen, straten en fietspaden in Helmond en op plekken als parkeerplaatsen, winkelcentra en gebieden waar veel ouderen wonen.

Grote operatie

Het is gewoonweg ondoenlijk om het totale Helmondse wegennet bij glad weer sneeuwvrij te maken. In Helmond rijden de zoutwagens direct na melding een strooiroute, waarbij eerst de hoofdwegen en hoofdfietspaden worden bestrooid. Deze routes zijn in de afgelopen week met de inzet van alle materieel meerdere keren bestrooid. Ook zijn fietspaden bestrooid en geborsteld met kleinere borstelvoertuigen. Het doel is om -binnen de logistieke mogelijkheden en beperkingen- de gladheid zo effectief mogelijk te bestrijden en de belangrijkste straten en wegen voor het verkeer veilig en begaanbaar te houden.

Niet overal strooien

Bij de keuze voor een strooiroute heeft ook meegespeeld dat het niet wenselijk is om op alle wegen in Helmond te strooien. Zout heeft namelijk een nadelige invloed op het milieu -denk aan het gemeentelijk groen en de tuinen- en kan veel schade veroorzaken. Bovendien heeft het niet altijd zin om te strooien. Strooien werkt alleen wanneer er binnen een korte tijd veel autos over de weg rijden of veel voetgangers over de weg lopen. Alleen dan kan het zout zich verspreiden en dooit het ijs of de sneeuw.

Strooiwagens en borstelwagens

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het wegennet in Helmond. De uitvoering van de gladheidbestrijding (ook wel winterdienst genoemd) is als ondergebracht bij Blink (een samenwerkingsverband tussen gemeente Helmond en Sita). Dit bedrijf zorgt dat bij glad weer dat de zout-, schuif- en borstelwagens de weg op gaan. In Helmond zijn zeven grote strooiwagens actief voor de wegen. Deze strooiwagens kunnen allemaal voorzien worden van een sneeuwschuiver. Verder zijn er zes kleinere padstrooiers en drie borstelwagens voor fietspaden. In de afgelopen week is nog een extra kleinere borstelwagen ingehuurd om te helpen bij het borstelen van de fietspaden.

Strooiroute jaarlijks vastgesteld

De strooiroute wordt jaarlijks vastgesteld. Bewoners kunnen hier zienswijzen voor indienen. Houd hiervoor de Trompetter en helmond.nl in de gaten.

Zout verkrijgbaar voor schoonmaken stoep

De gemeente roept Helmonders op om het trottoir voor het eigen huis sneeuw- en ijsvrij te maken. Hiervoor kan gratis zout opgehaald worden bij de Milieustraat aan de Gerstdijk 1. Neem wel een emmer of iets dergelijks mee. De milieustraat is maandag t/m vrijdag geopend tussen: 13.00 - 17.00 uur en zaterdag tussen 08.30 - 16.00 uur.

Op 25 en 26 december (1e en 2e Kerstdag) en op 1 januari (Nieuwjaarsdag) is de Milieustraat gesloten. Op 31 december is de Milieustraat om 15.00 uur dicht.

Informatie

Voor klachten, vragen of tips kan gebeld worden met Klanteninformatie van de gemeente Helmond, tel. 14 0492. Een mailtje sturen kan ook: gemeente@helmond.nl.