Ministerie van Defensie

Minister viert kerstavond met Defensiepersoneel

24 december 2009, 21.30 uur

Minister Eimert van Middelkoop bezoekt vandaag Nederlandse militairen die met de feestdagen niet thuis kunnen zijn. Vorig jaar deed hij dat in Afghanistan, maar dit jaar besloot hij bij Defensiemedewerkers langs te gaan die zich in ons land inzetten voor vrede en veiligheid.

In de ochtenduren meldde de bewindsman zich aan de poort van Vliegbasis Leeuwarden, waar hij 303 Squadron bezocht, de Search And Rescue eenheid van de Koninklijke Luchtmacht. Deze eenheid is primair bedoeld om militaire vliegers na een ongeval te redden, maar wordt ook zo'n 150 keer per jaar ingezet om civiele patiënten van de Waddeneilanden naar het vasteland te vliegen.

De minister nam ook een kijkje bij 322 squadron, dat momenteel de Quick Reaction Alert (QRA) taak uitvoert. De luchtmacht heeft permanent 2 F-16's beschikbaar om vliegtuigen te onderscheppen die zonder opgaaf van reden het Nederlandse luchtruim binnenvliegen. De minister heeft uitgebreid gesproken met zo'n 40 militairen van 303 en 322 squadron die dit werk ook met de kerstdagen doen.

Air Operations Control Station

Vanmiddag bezocht de minister in Nieuw-Milligen ongeveer 40 militairen op het Air Operations Control Station (AOCS). Deze eenheid bewaakt het Nederlandse luchtruim en controleert elke vliegbeweging. Als vliegtuigen geen radiocontact maken, stuurt AOCS de QRA aan om het vliegtuig te onderscheppen. Sinds 11 september 2001 is iedereen duidelijk hoe nuttig deze taak is, die het hele jaar door, dag en nacht wordt uitgevoerd.

Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum

Aan het begin van deze Kerstavond gaat de minister langs bij de 20 mensen op het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) in Driebergen, dat zorgdraagt voor de landelijke coördinatie van de operationele inzet tijdens rampen, calamiteiten en grootschalige evenementen. Het hele jaar door werken brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening en defensie samen in het LOCC.

Grensbewaking

De minister is daarna naar Schiphol gereids waar hij samen met de dienstdoende Marechaussees een sober kerstdiner geniet. De Koninklijke Marechaussee verzorgt de grensbewaking van Nederland, met Schiphol als grootste grenspost. De minister bezocht zo'n 200 marechaussees op 14 posten verspreid over Schiphol.

Defensie Operatie Centrum

Het laatste deel van Kerstavond brengt Van Middelkoop door met de militairen die op post zitten in het Defensie Operatie Centrum op het ministerie in Den Haag. Vanuit dit operationele centrum worden 24 uur per dag alle wereldwijde militaire operaties van Nederland gevolgd.

Dank

"Kerstfeest is een moment in het jaar dat iedereen graag met familie en vrienden doorbrengt," aldus de minister tegen de militairen. "Ik weet dat u deze keer geen kerstfeest thuis kunt vieren, het werk gaat voor. Daarom kom ik graag bij u langs om u persoonlijk te bedanken voor uw inzet voor Nederland."