GroenLinks GroenLinks.nl» Oud-CPN-topman Marcus Bakker overleden Grote tekst

Oud-CPN-topman Marcus Bakker overleden

Donderdag 24 december 2009, 14:11u

Vandaag, 24 december 2009, bereikte ons het bericht dat Marcus Bakker is overleden. Bakker kwam in 1956 in de Tweede Kamer namens de Communistische Partij Nederland CPN die later opging in GroenLinks. In 1963 werd hij fractievoorzitter. In 1982 nam hij afscheid van het parlement.

Als Kamerlid maakte Bakker naam met zijn in humor verpakte kritiek. Volgens partijvoorzitter Henk Nijhof verwierf Bakker respect in de Kamer van vriend en vijand omdat hij "een geweldig debater was". Nadat de CPN was opgegaan in GroenLinks bleef Bakker wel lid. Eind jaren negentig zegde hij zijn lidmaatschap op na steun van GroenLinks voor de NAVO-bombardementen op Kosovo en het voormalige Joegoslavië.

Nijhof wijst erop dat Bakker na verkeerde keuzes van de CPN, zoals steun voor het neerslaan door de Sovjet-Unie van de opstand in Hongarije, voor veel goede zaken heeft gestaan. In het huidige GroenLinks is nog steeds het sociale engagement terug te vinden dat de CPN had, al bestond dat ook bij andere voorgangers als de PSP en de PPR, stelt Nijhof.