Gemeente Winterswijk


Structuurvisie bebouwde kom Winterswijk krijgt vorm

24 december 2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 22 december 2009 ingestemd met het concept visiedocument als onderdeel van de Structuurvisie bebouwde kom Winterswijk. Met dit document is op hoofdlijnen vastgelegd hoe we in de komende 10 tot 15 jaar omgaan met de ruimte binnen de bebouwde kom van Winterswijk. Bovendien is het actuele bestaande strategische beleid op het gebied van wonen, werken, groen en verkeer hierin geïntegreerd. Naast de inhoudelijke behoefte aan een actuele Structuurvisie, voldoet de gemeente direct aan de eisen van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (nWro).

In het concept visiedocument heeft het college haar ambities voor de toekomst van Winterswijk meegenomen. Het college vindt het belangrijk dat haar inwoners 'goed wonen en genieten in een bijzondere omgeving'. Door een goede woonomgeving te creëren wil het college haar huidige bewoners behouden en nieuwe doelgroepen aantrekken. Dat betekent realiseren van goede en veilige wijken met passende werkgelegenheid, voldoende groen en uitstekende, bereikbare maatschappelijke voorzieningen.

Kern met regiofunctie
Het college zet ook in op een duurzaam en concurrerend hart. De kern van Winterswijk heeft een regiofunctie. Deze functie moet ook voor de toekomst behouden blijven. Het concept visiedocument zet in op een verdere verbreding van het aanbod voor de recreanten en bezoekers. Naast het verbeteren van het winkelen zelf moet het centrum als geheel aantrekkelijker worden en de bereikbaarheid en de parkeerstructuur moet geoptimaliseerd worden.

Verbinding kern en buitengebied
Bovendien wil het college de kwaliteiten van de kern en het buitengebied optimaal benutten en verbinden. Aan de randen van het dorp liggen goede kansen voor Winterswijk om zich te presenteren.

Achtergrond structuurvisie
De Structuurvisie komt voort uit de wens om één document op te stellen dat dient als basis voor de ruimtelijke ontwikkeling in de hele kern van Winterswijk voor de komende 10 tot 15 jaar. De structuurvisie volgt daarmee in feite het Masterplan op en zal het strategische beleid van meerdere beleidsterreinen omvatten. Alle inwoners en belangenorganisaties zijn meerdere malen in de gelegenheid gesteld om hun visie en mogelijke oplossingen, tot op wijkniveau, kenbaar te maken. Deze suggesties zijn in de visie verwerkt.

Behandeling in raad
Het concept visiedocument zal op 13 januari 2010 behandeld worden in de commissie Burger en Ruimte. Vervolgens komt deze aan bod in de raadsvergadering van 28 januari 2010. Daarna zal het document voor de periode van 6 weken ter inzage liggen. De hierop volgende stap is het maken van een realisatieparagraaf. Samen met het visiegedeelte vormt dit de structuurvisie voor de kom van Winterswijk. Deze zal in het voorjaar van 2010 ter besluitvorming worden aangeboden aan de gemeenteraad van Winterswijk.