Boze vader beschuldigt minister van medeplichtigheid aan kinderontvoering


Justitiele pilot internationale kinderontvoeringszaken lokt cynische reactie uit bij gescheiden vaders in Nederland

UTRECHT, 20091106 -- Afgelopen maandag startte het ministerie van Justitie de pilot 'crossborder mediation bij internationale kinderontvoeringszaken'. Met subsidie worden internationale kinderontvoeringszaken - publicitair erg interesssant natuurlijk - snel behandeld. Dit lijkt op een 'witte olifant'-project zoals er zoveel in de Derde Wereld verrezen, want tegelijkertijd laat het Ministerie kinderen die in Nederland ontvoerd worden (en hun ouders) in de kou staan. In Nederland hebben ca. 5.700 kinderen per jaar na een scheiding geen of slecht contact met hun 'niet verzorgende ouder', meestal een vader. Eén van deze vaders beschuldigt nu het OM van medeplichtigheid en zal op kerstavond aangifte doen tegen de minister.

Het Centrum Internationale Kinderontvoering dat de informatie verstrekt over de pilot zegt over internationale kinderontvoering: "Hiervan is sprake als een kind ongeoorloofd naar een ander land wordt overgebracht of daar ongeoorloofd wordt vastgehouden door een ouder. Ongeoorloofd betekent in strijd met het gezagsrecht van het land waar het kind zijn gewone verblijfplaats had, of zonder toestemming van de andere ouder." Binnen Nederland gebeurt echter precies hetzelfde, en op veel grotere schaal dan internationaal. Als je in Nederland als vader na een scheiding ouderlijk gezag en een omgangsregeling hebt, kan de verzorgende (meestal) moeder het kind gewoon thuishouden van die omgangsregeling. De politie wil standaard geen aangifte opnemen (wat ze wel verplicht is), en als dat dan toch lukt vervolgt het Openbaar Ministerie niet omdat het geen strafbaar maar een civielrechtelijk feit zou zijn. En dat terwijl kinderontvoering valt onder art. 279 Wetboek van Strafrecht, de Hoge Raad in 2005 dit al zo gesteld heeft, wat nog eens bevestigd is door de Nationale Ombudsman in 2007.

Diezelfde afgelopen maandag heeft een van deze vaders aangifte gedaan tegen een medewerker van het OM wegens medeplichtigheid aan kinderontvoering. Deze informeerde hem en zijn ex dat het niet-houden aan een omgangsregeling geen strafbaar feit zou zijn. Hiermee lokte het OM uit dat het kind helemaal niet meer komt. In allerlei procedures daarover wordt de vader door het OM tegengewerkt. Op Kerstavond donderdag 24 december 2009 om 17:00 uur bij het hoofdbureau van politie (Paardenveld) in Utrecht gaat hij ook aangifte doen tegen de minister van Justitie aangezien hier sprake is van een landelijk patroon.

De initiatiefnemer van deze actie roept alle niet-verzorgende ouders met een niet nageleefde omgangsregeling op hetzelfde te doen. "Als aan onze levens onze kinderen ontnomen worden, lijkt me het niet meer dan reëel om de Kerstavond van de verantwoordelijke ook te verknallen", zegt hij.





Ingezonden persbericht