Gemeente Brummen


Op naar een gezellige én veilige jaarwisseling

(Oorspronkelijke publicatie datum: 25-12-2009)

Binnenkort vieren we oud en nieuw. De jaarwisseling is een mooie traditie. De afgelopen jaren zijn de voorbereidingen op een goed verloop van de jaarwisseling echter intensiever geworden. Dit omdat er enkele jaren een toename was te zien wat betreft schade die rondom de jaarwisseling ontstaat door vandalisme, vernieling en vuurwerk. Een intensievere aanpak én samenwerking lijkt sinds vorig jaar het tij te keren. Laten we er samen voor zorgen dat ook de komende jaarwisseling voor iedereen een mooi en veilig feest wordt, laat burgemeester Niels Joosten weten.

Door extra inzet van politie en dorpswachten, betere voorlichting en een betere samenwerking met onder andere welzijnsorganisatie en woningstichtingen, hoopt burgemeester Joosten te bereiken dat er ook dit jaar weer minder overlast is tijdens oud en nieuw dan voorgaande jaren. Twee jaar geleden hadden wij als gemeente een schadepost van bijna 30.000 euro als gevolg van schade die tijdens de jaarwisseling is aangericht aan gemeentelijke eigendommen zoals verkeersborden, afvalbakken, wegdek en abris. Vorig jaar ging het om een kostenpost van 16.000 euro. Nog steeds veel te veel, maar gelukkig is er wel sprake van een daling., aldus de burgemeester. Niet alleen zorgt de schade voor hoge kosten, die de gemeenschap moet ophoesten, ook kunnen er onveilige verkeerssituaties ontstaan door bijvoorbeeld (tijdelijk) ontbrekende borden.

Samenwerken
Gemeente, ondernemers en inwoners ondervinden de laatste jaren (vuurwerk-)schade door buitensporig gedrag rondom de jaarwisseling. Hoewel we als gemeentelijke overheid maar beperkt invloed kunnen uitoefenen op deze ontwikkeling, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling zo veilig mogelijk verloopt, aldus Joosten. Dit onder andere door extra inzet van politie en dorpswachten tijdens de dagen rondom oud en nieuw. Maar ook individuele burgers roep ik op hun verantwoordelijkheid te nemen door het melden van overlastsituaties en het doen van aangifte. En indien u als burger kennis heeft van namen van vernielers: geef ze door aan de politie door middel van een getuigenverklaring. Aan de hand van zon verklaring kan de politie namelijk direct actie ondernemen richting de mogelijke dader. In overleg met de politie is het ook mogelijk om het adres van degene die de verklaring aflegt uit het proces-verbaal te houden. Ook kan men de melding doen via meld misdaad anoniem (MMA). De politie heeft daarnaast ook al weken extra surveillance in burger op straat. Dit om het voortijdig afsteken van (illegaal) vuurwerk te bestrijden. Joosten: Meldt ook dit afsteken zodat de politie ter plaatse een onderzoek kan instellen.

Doe altijd aangifte
Joosten houdt ook een pleidooi voor het doen van aangifte: Indien u getuige of benadeelde bent van vernielingen, vandalisme of andere overtredingen, verzoek ik u dit zo mogelijk te melden bij de politie via telefoonnummer 0900 - 8844, bij spoed via het alarmnummer 112. Immers, dan is de kans het grootst dat door de politie effectief opgetreden kan worden. Indien dit leidt tot opsporing en berechting van de daders, kunnen de gedupeerden de kosten op de vandalen verhalen. Overigens is het ook mogelijk anoniem tips over vernielingen of illegaal vuurwerk door te geven. Dit kan via het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Of kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl. Constateert u achteraf dat er vernielingen gepleegd zijn, dan is het ook mogelijk via het internet aangifte te doen. Kijk hiervoor op www.politie.nl.

Brieven naar scholen en ondernemers
Evenals vorig jaar heeft de burgmeester ook dit jaar een brief gestuurd naar alle scholen in onze gemeente. Daarin vragen we de scholen om hun verantwoordelijkheid te nemen en adviseren we hen vroegtijdig voorzorgsmaatregelen te treffen om zo vernielingen op schoolterreinen te voorkomen. Een groot aantal ondernemers heeft een brief gehad waarin zij zijn geïnformeerd over het veilig aanbrengen van feestversiering. Daarnaast wordt ook dit jaar weer een nieuwjaarsfeest voor de jeugd georganiseerd in sporthal De Bhoele in Eerbeek. Dit met de bedoeling overlastsituatie op straat door baldadige jongeren zoveel mogelijk te voorkomen. En natuurlijk kunnen ook burgers zelf de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Bijvoorbeeld door het dichtplakken of weghalen van uw brievenbus en extra alert te zijn en baldadigheid direct te melden. Preventie en stevig handhaven. Dat moet bijdragen aan een goed verloop van de jaarwisseling.