Rode Kruis Vlaanderen

Music for Life laat de wereld niet in de steek: 3.649.595 euro â 729.919 muskietennetten tegen malaria

Music For Life 2009 zit erop. Het is alweer een memorabele week geworden en de actie heeft alle verwachtingen ingelost. Music For Life was beklijvende radio (en televisie), maar vooral ook een hartverwarmend feest van solidariteit in deze koude winterdagen, waarbij vele duizenden Vlamingen werden gemobiliseerd om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen malaria. Vandaag, op kerstavond, werd het eindresultaat bekendgemaakt tijdens de slotshow in Vooruit: liefst 3.649.595 euro heeft Music For Life 2009 opgebracht. Goed voor 729.919 levensreddende muskietennetten.

Een mep aan malaria

Music For Life heeft malaria een flinke mep gegeven. Iedereen deed mee: prins, bisschop en premier, maar vooral ook een massa gewone mensen, klein en groot, jong en oud. Iedereen hielp naar eigen vermogen: door een plaatje aan te vragen, een smsâje te sturen, op Stijn de Mug te meppen of gewoon door âniets te doenâ voor het goede doel, door âStories For Lifeâ te kopen, het themalied te downloaden, te bieden op de MFL-veilingen, of een kleine of grote actie te organiseren. Er werd gequizt For Life, gezongen For Life, gewandeld, gefietst, gelopen, gelanglauft, geschaatst, gebakken, geknutseld en gesjord For Life. De lijst is bijna eindeloos: vele honderden acties werden er de voorbije weken in heel Vlaanderen georganiseerd voor Music For Life en tegen malaria. Ook massaal veel BVâs en muzikanten spanden zich in voor Music For Life. Door naar het Glazen Huis te komen voor een gesprekje of een MFL-sessie, of door zichzelf of een van hun hebbedingen of kleinoden te veilen.

Opbrengst Music For Life: malariabestrijding in Burundi

De infectieziekte malaria staat op de vijfde plaats van alle doodsoorzaken wereldwijd. Malaria maakt meer dan een miljoen doden per jaar en nog eens een miljoen sterft als gevolg van complicaties. Dat is één kind elke dertig seconden. En toch is malaria te voorkomen: muskietennetten beschermen mensen tegen de parasieten die via muggensteken in het lichaam terecht komen. De simpele conclusie is dat er meer muskietennetten moeten komen en daar zal Music For Life samen met het Rode Kruis voor zorgen.

Met de opbrengst van Music For Life gaat Rode Kruis-Vlaanderen muskietennetten aankopen om malaria te bestrijden in Burundi. Dankzij de campagne kunnen bijna anderhalf miljoen beschermd worden tegen besmetting. De netten worden immers uitgedeeld per gezin en één net kan twee gezinsleden beschermen tegen malaria. De Burundese Rode Kruisvrijwilligers zullen de netten niet alleen verdelen tot in de kleinste dorpen, ze helpen de lokale bevolking ook bij het ophangen en gaan achteraf geregeld controleren of de netten nog in goede staat verkeren en correct worden gebruikt. Op die manier kan de strijd tegen malaria optimaal worden gevoerd. Naderhand zullen de bestedingen en de resultaten van de campagne in detail te vinden zijn op de websites van Studio Brussel en Rode Kruis-Vlaanderen.

Jan Van Biesen, netmanager van Studio Brussel en drijvende kracht achter de organisatie van Music For Life, is een vermoeide maar tevreden man: âMet deze editie van Music For Life hebben de Vlamingen zich nog maar eens van hun beste kant laten zien. Het is een overweldigend hoogfeest van solidariteit en creativiteit geworden. Dat wij daar met Studio Brussel de aanzet toe kunnen geven, bezorgt ons allemaal een bijzonder warm gevoel. Namens Studio Brussel, Rode Kruis-Vlaanderen en de mensen van Burundi wil ik Vlaanderen dan ook van harte bedanken en proficiat wensenâ.

Philippe Vandekerckhove, Gedelegeerd Bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen : âOnze welgemeende dank aan de drie presentatoren, aan de hele ploeg van Studio Brussel en uiteraard aan iedereen die zijn steen(tje) heeft bijgedragen aan het succes van Music For Life. Het is alweer een bijzonder succesvolle actie geworden en met de opbrengst kan het Rode Kruis muggennetten kopen en verdelen zodat heel veel mensenlevens â ook die van jonge kinderen - kunnen gered worden.â

Mechelen, 24 december 2009

(c) 2009 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20