Ingezonden persbericht

Kloof tussen politiek en burgers is afgelopen 10 jaar toegenomen

Vijfde dag Radio 1 Decennium10Daagse staat populisme en maatschappelijk bewustzijn centraal

Ondanks alle pogingen vanuit politiek Den Haag is tweederde van de Nederlandse bevolking van mening dat de kloof tussen de politiek en de burgers de afgelopen 10 jaar is toegenomen. Opmerkelijk gezien politici sinds de opkomst van Fortuyn zich meer dan ooit bewust leken van dit probleem. Slechts twintig procent van de ondervraagden geeft aan een vermindering van de kloof waar te nemen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1. Aanleiding voor het onderzoek is de Decennium10Daagse op de nieuws- en sportzender. Het thema van de vijfde dag van de Decennium10Daagse is 'populisme en maatschappelijk bewustzijn'.

Radio 1 blikt vanaf 22 december met de Decennium10Daagse terug op het eerste decennium van de 21e eeuw dat op 31 december wordt afgesloten. De Radio 1 Decennium Top 100 is tien dagen lang de rode draad in de uitzending.

Op Tweede Kerstdag staat het jaar 2004 centraal tijdens de Decennium10Daagse. Het thema op 26 december is 'populisme en maatschappelijk bewustzijn'. In het omroeparchief van Beeld en Geluid praten Mieke van der Weij en Tijs van den Brink in de 'Decenniumochtend' tussen 09.00 en 12.00 uur met Arjan Erkel, Wouter van Empelen, André Kuipers en Eddy Terstall. Aansluitend presenteren Jurgen van den Berg en Jan Mom tot 14.00 uur 'Decenniumlocatie'. Het programma komt dit maal vanuit het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. In 2004 vonden duizenden mensen de dood door de tsunami in Azië. 2004 was ook het jaar dat Theo van Gogh in Amsterdam werd vermoord.

Vanaf 14.00 uur duikt Pieter van der Wielen in het 'Decenniumarchief' en presenteert de meest indrukwekkende Radio 1 reportages uit het jaar 2004. In de 'Decenniummiddag' vanuit Beeld en Geluid is er ruim aandacht voor het thema populisme en maatschappelijk bewustzijn onder leiding van Pieter Hilhorst en Mieke Spaans. Te gast zijn ondermeer Marco Pastors en Marcel van Dam.
In 'Decenniumsport' van 18.00 tot 19.00 uur praat Rocky Tuhuteru met ex-bokser en coach Arnold Vanderlyde. Daarna is Pieter van der Wielen tot 22.00 uur in de 'Decenniumgast' in gesprek met ArendJan Boekestijn in Desmet in Amsterdam. Om middernacht is er aandacht voor cabaret in 'Decenniumcabaret'. Presentator Henk-Sjoerd Oosterhoff neemt samen met zijn gast het jaar 2004 door aan de hand van cabaretfragmenten, speciaal verzameld door Kick van der Veer. In de 'Decenniumnacht' aandacht voor de muziek van het afgelopen decennium. De presentatie is in handen van Astrid de Jong

Voor meer informatie: www.radio1.nl