VARA

Televisiepremière 'Hoe laat begint het schieten?' van cabaretier Lebbis

Lebbis gelooft in `Hoe laat begint het schieten?' oprecht dat hij de wereld weer een stukje beter kan maken. Zoals de aanhangers van Transcendente Meditatie geloven dat ze uiteindelijk kunnen vliegen. Zoals Jan Peter Balkenende denkt dat hij een Christen is. Zoals astrologen geloven dat het moment waarop je geboren bent en de stand van de sterren onze levensloop beïnvloeden. Zo denkt Lebbis dat hij de wereld beter gaat maken. Hoe hij dit aanpakt is te zien tijdens de televisiepremière van `Hoe laat begint het schieten?' op eerste kerstdag, vrijdag 25 december, om 21.50 uur bij de VARA op Nederland 3.

Lebbis over `Hoe laat begint het schieten?': "Het is misschien wel de beste titel ooit bedacht. Alles zit erin. `Hoe laat' staat voor De Tijd, vergankelijkheid, de drang van de mens om slaaf van de klok te zijn, waardoor we meer doen in minder tijd, maar uiteindelijk niks meer echt beleven. `Begint' staat voor hoop, ergens aan beginnen, toekomst gericht, zand erover, politici zijn ook maar mensen. En `het schieten' is macht, geweld, energie." Alleen bedacht niet Lebbis de titel, maar zijn technicus Jacco tijdens een bezoek aan New York. "Die riep een keer in New York tegen een agent, `Hé joh, hoe laat begint het schieten?' Wij lachen. Hij verstond het toch niet. Ach, je moet er bij zijn geweest".

Algemeen Dagblad vond 'Hoe laat begint het schieten?': "...een mooie metafoor voor de afstomping van de moderne mens die nergens meer door geraakt lijkt te worden..." "...Lebbis is op zijn sterkst als de kwaaie consument die tot het uiterste kan doorredeneren om zijn gelijk te halen. Dat spel met de logica speelt Lebbis hier als vanouds, met meer dan genoeg branie om het pleit te winnen...", schreef het NRC. `Hoe laat begint het schieten?' werd genomineerd voor de Poelifinario 2009, waarbij de jury het programma omschreef als "...een razendknap gemaakte theatersolo... waarin Hans Sibbel als woedende engel nederdaalt om de wereld gelukkiger te maken. Zijn tempo is weldadig, het ritme uitgekiend. Een oprecht en verademend programma, een waarlijk pièce de résistance van Lebbis..."

Lebbis, zoals Hans Sibbel zich on stage noemt, wordt meestal in één adem genoemd met Dolf Jansen. Hij studeert economie in Amsterdam en leert Jansen kennen bij een atletiekvereniging. Ter opluistering van een feest doen ze `iets leuks'. Nog geen jaar later wint het duo in 1989 het Leids Cabaret Festival. In 1990 begint een jarenlange samenwerking met regisseur Koos Terpstra. Sibbel verbreedt vanaf 2002 zijn horizon en speelt (afwisselend met Raoul Heertje) de titelrol van Lenny Bruce in het gelijknamige toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel. Onder de naam Lebbis maakt hij voor het theater vanaf dat moment ook solovoorstellingen zoals Kingsize (2000), Zwart (2001), Vuur (2002), W2P (Welcome to Paradise - 2004) en Het Kwaad (2007), genomineerd voor de Poelifinario 2007.

`Hoe laat begint het schieten?', vrijdag 25 december om 21.50 uur bij de VARA op Nederland 3.