Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 16-12-2008

KERSTMATINEE 2009 LIVE BIJ DE AVRO OP EERSTE KERSTDAG

Op Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december, verzorgt de AVRO op zowel radio als televisie om 15.00 uur weer een rechtstreekse uitzending van de traditionele Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest. Een bijzonder Kerstmatinee met de 80-jarige Bernard Haitink als dirigent. Soliste is mezzo-sopraan Christianne Stotijn. Presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Chef-dirigent van het orkest, Mariss Jansons, moet dit jaar verstek laten gaan. Daarom heeft het orkest zijn oude chef en huidig ere-dirigent Bernard Haitink bereid gevonden de editie 2009 voor zijn rekening te nemen. Bernard Haitink leidde de Kerstmatinee voor het laatst in 1987 met een uitvoering van Mahler's Negende symfonie. Het was kort voor zijn tumultueuze vertrek als chef-dirigent.

Saillant detail is dat ook dít jaar weer werk van Gustav Mahler op de lessenaars staat. De Nederlandse mezzo-sopraan Christianne Stotijn zingt een aantal prachtige liederen uit 'Des Knaben Wunderhorn'. In het jaar 2005 hoorde Haitink haar voor het eerst Mahler zingen en de dirigent was zó onder de indruk dat hij direct vaker met haar wilde werken. Hetgeen geschiedde, niet alleen in Amsterdam maar bijv. ook in Parijs en Chicago. Ná de 'Wunderhorn'-liederen van Mahler speelt het Koninklijk Concertgebouworkest ook de Zesde symfonie van Beethoven, bijgenaamd 'de Pastorale'; het werk dat Beethovens liefde voor de natuur reflecteert... met vogeltjes, een stromend beekje, een heus onweer én dankbare gevoelens ná de storm. AVRO Radio en Televisie, vrijdag 25 december om 15.00 uur op Nederland 2 en via Radio 4. Herhaling:zaterdag 2e Kerstdag, 26 december om 10:15 uur op Nederland 2.