Zuiderzee in kaart

27/11/2009 12:31

Zuiderzeemuseum

Van 26 december 2009 tot en met 28 maart 2010 presenteert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de tentoonstelling Spiegel van de Zuiderzee. De collectie schetst de ontwikkeling van de kaarten van de Zuiderzee in de periode van 1580 tot 1932.

De Zuiderzee was een van de moeilijkst bevaarbare zeeën ter wereld. De vaarroutes veranderden steeds door de constante verschuiving van zandbanken en vaargeulen. Het was dus nodig de kaarten steeds aan te passen.

Handelscentrum van de wereld

De tentoonstelling brengt de ontwikkeling van de Zuiderzee en de zeegaten Marsdiep en Vliestroom in beeld. Die vormden gedurende vele eeuwen de belangrijkste toegang tot de voormalige binnenzee en daarmee tot Amsterdam. In de zestiende en zeventiende eeuw is de relatief kleine Zuiderzee het handelscentrum van de wereld. Via de drukke scheepsroute varen schepen naar alle uithoeken van de wereld.

Mens en Zuiderzee

Naar aanleiding van het gelijknamige boek Spiegel van de Zuiderzee exposeert het Zuiderzeemuseum zestig kaarten en atlassen en een aantal objecten en schilderijen. Die geven een goed beeld van de relatie van de mens met de constant veranderende Zuiderzee. Er zijn kaarten en zeemansgidsen te zien van onder anderen Lucas Janszoon Waghenaer (1533/34-1606) en Johannes van Keulen (ca. 1654-1715). Ook wordt er aandacht besteed aan de indijkingen langs de kust van de Zuiderzee en de droogleggingsplannen die resulteerden in de afsluiting van de Zuiderzee in 1932.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum presenteert Nederlandse kunst, mode, design en erfgoed op de grens van land en water. Het hele jaar door worden binnen en buiten exposities en evenementen georganiseerd die verbanden leggen tussen de collectie en moderne ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Hedendaagse en klassieke onderwerpen krijgen een verrassende benadering en worden van diverse kanten belicht. www.zuiderzeemuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.zuiderzeemuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,