'Designer of the Year' Maarten Baas in het Zuiderzeemuseum

03/12/2009 16:52

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen toont van 26 december 2009 tot en met 16 mei 2010 werk van de ontwerper Maarten Baas. Deze kersverse winnaar van de Designer of the Year Award 2009 (Design Miami) toont met het project Real Time zijn interpretatie van de tijd.

In Real Time brengt Maarten Baas zijn beleving van tijd tot uitdrukking in vier filmklokken: Grandfathers Clock, Sweepers Clock, Analog Digital Clock, World Clock en de speciaal voor het Zuiderzeemuseum vervaardigde Zuiderzee Clock. Gefilmde personen vervangen de wijzers en beïnvloeden de tijdsweergave. Het project symboliseert de tijdsbenadering van het Zuiderzeemuseum: het combineert de tijdslijnen van het heden en het verleden, in plaats van de geschiedenis chronologisch te tonen.

Zuiderzee Clock

Speciaal voor het Zuiderzeemuseum creëert Baas momenteel de Zuiderzee Clock. De klok is onderdeel van de tentoonstelling Real Time. Van 1 tot 5 december 2009 toont Maarten Baas de Zuiderzee Clock op Design Miami in Florida. De totstandkoming van de klok kunt u bekijken via YouTube. Vanaf 26 december 2009 is Real Time voor het eerst in zijn geheel te zien in Nederland in het Zuiderzeemuseum.

Over Maarten Baas

De Nederlandse ontwerper Maarten Baas (1978) volgde zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven. Zijn afstudeeropdracht Smoke, bestaande uit verbrande meubelen, betekende zijn doorbraak en leverde hem een nominatie op voor de René Smeets Award en de Melkweg Design Award. Baas presenteerde het werk in 2003 tijdens de designweek van Milaan. Design Miami kende Maarten Baas de prestigieuze Designer of the Year Award 2009 toe. Volgens de jury leverde Baas een opvallende bijdrage aan de ontwikkeling van vormgeving. Ook zijn enorme verbeeldingskracht en fenomenaal talent werden genoemd. Met zijn project Real Time is Baas ook genomineerd voor de Dutch Design Award 2009.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum presenteert Nederlandse kunst, mode, design en erfgoed op de grens van land en water. Het hele jaar door worden binnen en buiten exposities en evenementen georganiseerd die verbanden leggen tussen de collectie en moderne ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Hedendaagse en klassieke onderwerpen krijgen een verrassende benadering en worden van diverse kanten belicht. www.zuiderzeemuseum.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.zuiderzeemuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,