Ingezonden persbericht


Persbericht

Achter de schermen bij het maken van de film
DE HEL VAN '63
Zaterdag 26 december | 18.00 - 18.25u | KRO | Ned 2

Persvoorstellingen:
Woensdag 2 december | 11.30u (inloop 11.00u)
Bioscoop Tivoli, Nieuwe Stad 85 / 87, Leeuwarden

Vrijdag 4 december | 10.30u (inloop 10.00u)
Pathé Tuschinski Arthouse, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam.

www.dehelvan63.nl

Chris Zegers, Cas Jansen, Chava voor in 't Holt, Lourens van den Akker, Chantal Janzen, Willeke van Ammelrooy, Dirk Zeelenberg, Cees Geel, Lottie Hellingman, Peggy Vrijens, Pierre Bokma, Peter Tuinman, Rense Westra...

Tevens met de helden van toen:
Reinier Paping, Jan Uitham, Jeen van den Berg

Een film van Steven de Jong
mede gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser

Zaterdag 26 december zendt de KRO van 18.00 - 18.25u op Nederland 2 de Making Of DE HEL VAN '63 uit, waarin getoond wordt hoe deze heroïsche film tot stand is gekomen.

Met succes vonden opnamen plaats in een bitterkoud Lapland en Letland met metersdik ijs. Diverse Friese steden zoals Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Sneek veranderden in authentieke jaren '60 locaties met bevroren grachten en pakken sneeuw. Natuurlijk komen de makers zowel voor als achter de camera uitgebreid aan het woord.

Ook biedt de Making Of een blik achter de schermen bij het creëren van de special effects die DE HEL VAN '63 mede tot een epische film van formaat maken.

Persvoorstellingen vinden nog plaats op:

Woensdagochtend 2 december om 11.30 uur (inloop 11.00 uur) in Bioscoop Tivoli, Nieuwe Stad 85 / 87 in Leeuwarden. Regisseur Steven de Jong, de acteurs Rense Westra (voorzitter Ritsma), Hilbert Dijkstra (Kingma) en Joop Wittermans (Wolf) van de Vereniging De Friesche Elf Steden, én Henk Gemser, die als tourrijder de elfstedentocht van 1963 uitreed en op wiens ervaringen het scenario mede is gebaseerd, zijn bij deze persvoorstelling aanwezig. Tevens vindt na afloop van de voorstelling de Boekpresentatie plaats van het boek DE HEL VAN '63 van Dick van den Heuvel. Inclusief 16 pagina's foto's uit de gelijknamige film, een uitgebreide making-of en interviews met de regisseur en schaatsers van de tocht van 1963.

Vrijdagochtend 4 december, 10.30 uur (inloop 10.00 uur) in Pathé Tuschinski Arthouse, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam.

Een film van Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en de Snuf de Hond-films), naar een scenario dat mede gebaseerd is op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser. In het jaar dat de Vereniging De Friesche Elf Steden haar 100-jarig bestaan viert, is er een mooiere ode nauwelijks denkbaar.

Cast
De hoofdrollen worden vertolkt door Chava voor in 't Holt (verpleegkundige Annemiek; De Storm, Happy End, gastrollen in TV-series Flikken Maastricht, Shouf Shouf, De Co-assistent), Chris Zegers (arbeider Kees Ferwerda, Liever Verliefd, Kameleon 2, De Scheepsjongens van Bontekoe), Lourens van den Akker (boerenzoon Sjoerd Lelkama; geboren en getogen Fries, zeer goede schaatser, toneelschool Maastricht, Dankert en Dankert) en Cas Jansen (soldaat Henk Buma; Vet hard, Lek). Chantal Janzen speelt de hoogzwangere Dieuwke, de vrouw van Kees (Chris Zegers). Daarnaast brengt Willeke van Ammelrooy Will, de moeder van Dieuwke, tot leven. Dirk Zeelenberg speelt een journalist van een groot dagblad. Onder druk van de media ging de tocht der tochten alsnog door hoewel het onverantwoord was. Rense Westra is voorzitter Ritsma van de Vereniging De Friesche Elf Steden, terwijl ... En zijn rollen weggelegd voor Tim Douwsma (Melle; bekend van So you Wannabe a popstar), Cees Geel (sergeant korporaal Hoeks), Lottie Hellingman, Peggy Vrijens, Pierre Bokma en Peter Tuinman. Tevens maken de helden van toen hun opwachting : Reinier Paping, die de Elfstedentocht in 1963 won, Jan Uitham die als tweede over de eindstreep kwam, en Jeen van den Berg die als nummer drie geschiedenis zou schrijven.

Korte inhoud
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die aan de start verschijnen bevinden zich soldaat Henk Brenninkmeier (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Bartels (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Elfstedentocht van 18 januari 1963
De dag begint rampzalig. Het vriest ruim 18 graden maar door de sterke oostenwind is de gevoelstemperatuur nog vele malen kouder. 's Ochtends vroeg, in de duisternis, zijn de scheuren in het ijs nauwelijks te zien en vallen de eerste gewonden. De komst van koningin Juliana en prinses Beatrix maakt het staken van de tocht onmogelijk, ondanks het enorme aantal uitvallers. Slechts een op de honderd schaatsers behaalt de eindstreep. De grote winnaar wordt Reinier Paping. Met zijn overwinning schrijft hij schaatsgeschiedenis. Van de 568 wedstrijdrijders weten er slechts 57 binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen. Door het ijskoude weer, de hevige sneeuwstormen en het slechte zicht zullen van de 9294 tourrijders slechts 69 deelnemers het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst nemen.

De titelsong De hel foarby is van de succesvolle popgroep De Kast met Syb van der Ploeg.

De wereldpremière vindt plaats op zondag 13 december 2009 in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Verspreid over twee voorstellingen zullen 's middags en 's avonds maar liefst 6000 mensen, jong en oud, film- en schaatsliefhebbers en een aantal elfstedentocht-winnaars de wereldpremière bijwonen. Hiervoor wordt WTC Expo speciaal verbouwd tot de grootste bioscoop van Nederland. Met super Dolby Digital 5.1 geluid. Een bijzondere locatie omdat op deze plek, de voormalige Frieslandhallen, van oudsher de start (inschrijven) en het eindpunt (uitreiking van de medailles) van de elfstedentocht plaatsvonden. Een première waarbij popgroep De Kast met Syb van der Ploeg het publiek zal vermaken met een optreden inclusief de titelsong De hel foarby. Waarbij de dress code black tie én schaatskleding is en waarbij niet één maar liefst drie rode lopers uitgerold worden; een klassieke, een rode om over te klunen en een van rood ijs om WTC Expo binnen te schaatsen. Met dank aan Expeditie Leeuwarden, een overkoepelend orgaan van ondernemers, kennisinstellingen, de provincie en tal van organisaties uit de Friese hoofdstad, én de gemeente Leeuwarden.

De makers
Regisseur / producent Steven de Jong is actief als producent, regisseur, acteur en scenarioschrijver. Hij boekte successen met diverse films waaronder de Kameleon-films, die in 2003 en in 2005 de bestbezochte Nederlandse bioscoopfilms waren, De Scheepsjongens van Bontekoe, de films met Snuf de Hond in de hoofdrol en de voor twee Gouden Kalveren genomineerde film De Fûke. Maar ook was hij regisseur van o.a. het succesvolle Westenwind en van afleveringen van GTST, Onderweg naar Morgen en de advocatenserie Dankert & Dankert. Als acteur was hij o.a. te zien in diverse afleveringen van de TV-serie Spijkerhoek. Producent Klaas de Jong is al jarenlang werkzaam in de entertainmentbranche. Tal van projecten van grote artiesten heeft hij commercieel begeleid. Samen met Steven de Jong was hij producent van beide Kameleon-films en van de film De Scheepsjongens van Bontekoe. Het scenario, dat mede is gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser, die in 1963 als een van de weinigen de tocht volbracht, is van Jean Ummels, Maarten Lebens en Steven de Jong. Achter de camera stond François Perrier, bekend van o.a. Spion van Oranje, Simon, Flirt en de De Schippers van de Kameleon en in de US als steadicam operator van The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, Outlander en The Covenant. Co-producent: KRO Televisie.

Vanaf 17 december 2009 is DE HEL VAN '63 te zien in meer dan 100 bioscopen Distributie: Bridge Entertainment Group (onderdeel van Foreign Media Group) in samenwerking met E1 Entertainment Benelux

Ontbering, Wilskracht en Liefde.
Een dag waarop de Elfstedentocht geschiedenis schrijft. Een dag waarop dramatische en heroïsche gebeurtenissen elkaar afwisselen. Een dag die de levens van Annemiek, Kees, Sjoerd, Henk en Dieuwke voorgoed verandert.

December 2009