Van Gogh Museum

Amsterdam, 25 november 2009

Familiedagen met Frank Groothof in Van Gogh Museum tijdens kerstvakantie

Op 27 december en 2 januari organiseert het Van Gogh Museum Familiedagen voor kinderen en hun ouders. Dit jaar speelt theatermaker Frank Groothof (bekend van Sesamstraat en Het Klokhuis) speciaal voor het Van Gogh Museum de kinder-voorstelling Vincent van Gogh. Een leven in schilderijen. Naast de voorstelling worden kinderworkshops en interactieve familierondleidingen georganiseerd. Ook kunnen kinderen met hun familie een speurtocht en kinderaudiotour volgen. De Familiedagen staan geheel in het teken van de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord waarin ruim 120 originele brieven van Vincent van Gogh te zien zijn in de nabijheid van de werken waar Van Gogh over schreef.

Vincent van Gogh. Een leven in schilderijen
In de voorstelling kruipt Frank Groothof afwisselend in de huid van Vincent van Gogh en zijn broer Theo, waarbij de broers gevolgd worden vanaf het moment dat hun ouders Vincent naar een kostschool sturen tot aan zijn tragische overlijden in Auvers. Vincent van Gogh. Een leven in schilderijen is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en is op beide dagen te zien om 11, 13 en 15 uur. De voorstelling duurt één uur en kost ⬠4,-. Reserveren is mogelijk via
frankgroothof@vangoghmuseum.nl.

Kinderworkshops
Kinderen kunnen zelf als kunstenaar aan de slag bij de kinderworkshops in het atelier van het Van Gogh Museum. Bij de workshops wordt een brief voorgelezen waarin Van Gogh één van zijn werken beschrijft, waarna de kinderen proberen na te schilderen wat ze hebben gehoord. Daarna bezoeken ze de tentoonstelling om het schilderij dat ze gemaakt hebben te vergelijken met het echte schilderij. De workshops zijn gratis en geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Reserveren is mogelijk bij de Informatiebalie van het museum via T: 020 570 52 43 (dagelijks 10-18 uur).

Overige activiteiten
Tijdens de Familiedagen zijn er interactieve rondleidingen voor de hele familie.
Een museumdocent van het Van Gogh Museum vertelt alles over de tentoonstelling
Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord. Ook kunnen jong en oud samen op speurtocht langs de schilderijen, of een kinderaudiotour volgen (tijdens de Familiedagen gratis). De speurtocht is op te halen bij de Informatiebalie en de audiotour bij de uitgiftebalie van Antenna Audio, in de centrale hal van het Van Gogh Museum. Het reserveren van de rondleiding is mogelijk bij de Informatiebalie van het museum via T: 020 570 52 43 (dagelijks 10-18 uur). Voor alle activiteiten geldt, dat vooraf reserveren wordt aangeraden. Meer informatie is te vinden op www.vangoghmuseum.nl/familiedagen.

Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord
Tot en met 3 januari 2010 staat het Rietveldgebouw van het Van Gogh Museum in het teken van de brieven van Vincent van Gogh. Voor het eerst worden ruim 120 originele brieven getoond in nabijheid van de werken waar Van Gogh over schreef. De combinatie van ruim 340 werken uit de rijke collectie van het Van Gogh Museum, waaronder schilderijen, tekeningen, brieven en briefschetsen, geeft een indringend en veelzijdig beeld van Van Gogh als briefschrijver en als kunstenaar. De expositie wordt georganiseerd ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe internationale uitgave van de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh. Deze wetenschappelijke editie, die zowel in boekvorm als digitaal (www.vangoghletters.org) zal verschijnen, is het resultaat van 15 jaar onderzoek naar de brieven door het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

---