Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 10 december 2009

Fluiten in de Eilandspolder
Er zitten weer duizenden smienten in de weilanden

Ook in de winter is de natuur van de Eilandspolder een bezoek meer dan waard. De gids van Landschap Noord-Holland neemt u op zondag 27 december van 11.00 tot 13.00 uur mee naar onze populaire smienten-vaarexcursie. De aantallen vogels die we er nu zien zijn zelfs nog hoger dan in het voorjaar. Nederland is een belangrijk overwintergebied voor watervogels en de Eilandspolder is voor hen een belangrijke trekpleister . Eén van de meest opvallende wintergasten is de smient. Het is een eendensoort waarvan er momenteel duizenden in het gebied verblijven.

Het is lastig om het geluid van smienten te omschrijven, maar bij de mannetjes klinkt het als fluiten. Dat kenmerkende geluid heeft ze de bijnaam "fluiteend" gegeven. Het is spectaculair om een troep over te zien vliegen en naar hun roep te luisteren. De smient is makkelijk te onderscheiden van andere eenden. Het mannetje heeft een karakteristieke kastanjebruine kop met een geel voorhoofd. In de vlucht zijn de witte schouders en de groene vlekken op vleugels een goed kenmerk. Prachtige vogels! En wie weet komen we de zeldzame slechtvalk onderweg ook nog tegen. Het is een roofvogel die wel eens een smient probeert te vangen. Kortom, de natuur op z'n best. U bent van harte welkom.

Het is verstandig om warme kleding aan te trekken en regenkleding mee te nemen. Neem als u heeft een verrekijker mee. Het startpunt is de Werkschuur de Molenaar, Oudelandsdijk 1a ten zuiden van Driehuizen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de InformatieWinkel, 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 (Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 6,50 kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50).

Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland