Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

23 december 2009, EMBARGO tot zondag 27 december 2009, 23.00 uur.

Wie wint de Nationale Wetenschapsquiz 2009?
De geheimen van de Wetenschapsquiz

De Nationale Wetenschapsquiz van 2009 was een pittige editie. De antwoorden bleven dan ook strikt geheim. Een klein wonder. Een geheim dat eens per uur alleen door de laatste ingewijden wordt doorverteld aan drie nieuwe personen is namelijk binnen een dag de wereld rond, zo blijkt uit de antwoorden op de quiz. Voor Iris Mijnsbergen uit Wilp lijkt niets verborgen te kunnen blijven, zij maakte geen enkele fout en wint de eerste prijs. NWO organiseert dit jaar de quiz samen met de VPRO voor de zestiende keer.

De moeilijkste van de vijftien vragen bleek de vraag over een trucje om donkere stenen lichter te laten lijken: met licht voegsel. Maar zestien procent van de inzenders wist deze vraag goed te beantwoorden. Dat je kleding kunt maken van melk was ook voor het overgrote gedeelte van de inzenders onbekend. Door de zure lucht is de kleding dan ook nooit echt aangeslagen, maar bij gebrek aan wol werd het in de tweede wereldoorlog wel gemaakt.

Mannen lijken toch meer te dromen van een reis naar de maan. 59 procent weet blijkbaar al dat een ballon die je op de maan opblaast, sneller leegloopt en sneller wegvliegt dan op de aarde. 41 procent van de vrouwen had deze vraag goed. Vrouwen hebben wel wat meer verstand van USB-sticks, de grote mond van veel mannen ten spijt. Iets meer vrouwen dan mannen wisten dat het gewicht van een USB-stick niet veranderd als je er bestanden op zet.

De Nationale Wetenschapsquiz van 2009 was een moeilijke editie. Gemiddeld hadden de inzenders zes van de vijftien vragen goed. Vorig jaar was dat tien van de twintig. Het was dus een echte hersenkraker.

Winnaars
Hoe pittig de quiz ook was, voor Iris Mijnsbergen uit Wilp bleek het een eitje. Zij maakte geen enkele fout. Deze business reisagent sleept met haar mooie prestatie een reisje naar Coconut Grove in Florida in de wacht. In totaal waren er negen deelnemers die maar een fout maakten. De nummers twee en drie werden dan ook bepaald met loting. De zeventienjarige scholiere Amy Groenewegen uit Den Burg behaalt een tweede plaats. Zij wint een stadsbezoek aan Peer, België. De derde prijs is voor adviseur telecommunicatie Erik Verheul uit Koedijk. Hij wint een dagtrip naar Appel.

Twee groepen maakten twee fouten in de Nationale Wetenschapsquiz. Door loting is HIQ uit Vijfhuizen als winnaar uit de bus gekomen. Dit is een organisatie die advies en informatie geeft over hoogbegaafdheid

De homo universalis van Nederland
De Nationale Wetenschapsquiz was dit jaar ook op tv te volgen. Vier kunstenaars met een passie voor wetenschap namen het op tegen vier enthousiaste wetenschappers. Het team van de wetenschappers met Marten Scheffer, Simon Portegies Zwart, Menno Schilthuizen en Sjaan Nederkoorn wist het team van kunstenaars met Voebe de Gruyter, Jelte van Abbema, Gerardjan Rijnders en Francine Houben net te verslaan. Spinozawinnaar Marten Scheffer gaat er dit jaar niet alleen vandoor met de prestigieuze Spinozapremie van NWO, maar wist ook de titel 'homo universalis' in de wacht te slepen: hij bleek de beste individuele deelnemer.

De finale van de Nationale Wetenschapsquiz wordt uitgezonden op 27 december om 21.10 uur op Nederland 2.

De antwoorden
Hieronder kort de antwoorden. De uitgebreide uitleg staat vanaf 28 december op www.nwo.nl/quiz. 1B, 2B, 3C, 4A, 5A, 6B, 7A, 8C, 9B, 10C, 11A, 12C, 13A, 14A, 15B.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.