Ingezonden persbericht


SLOTmanifestatie met VerhalenKasteel Heeswijk
Zondag 27 december t/m woensdag 30 december 2009

Het gesproken woord is een machtig wapen en een betoverend instrument ineen. De Keltische Druïden wisten het al, de Australische Aboriginals leefden er instinctief naar en voor de middeleeuwse troubadour was het de broodwinning. Het verhaal is de krachtigste en meest oorspronkelijke vorm van kennisoverdracht, om van emotie maar te zwijgen. Ik vertel dus ik besta!

Negen eeuwen geschiedenis
Kasteel Heeswijk kent vele verhalen. Hoe kan het ook anders, met een geschiedenis van meer dan negen eeuwen. De blauwe ridder schijnt nog te spoken rondom het kasteel, de voormalige waterburcht werd ooit belegerd door Maurits en Frederik Hendrik, Louis XIV overnachtte er met zijn leger en het kasteel was het hoofdkwartier voor de Fransen tijdens de Slag bij Boxtel. Ook de verhalen over het vreemde testament van jonker Alberic, waardoor het kasteel onbewoond moest blijven tot 1963, blijven maar rondzoemen. En wie was nou die adoptief dochter van de laatste baron?

Tot leven gebracht
Maar de meest opzienbarende geschiedenis van het kasteel is wellicht het verhaal van de jonker en de juffer. Dankzij uniek historisch materiaal dat vorig jaar openbaar werd, vormt dit 'geheim van Heeswijk' de basis voor een heel bijzondere luisterfilm, met aansluitend in de IJzertoren de film over dezelfde jonker die op zijn sterfbed trouwt met zijn huishoudster. Al deze verhalen worden tijdens 'het Verhalenkasteel' in diverse (theatrale) vertellingen en presentaties tot leven gebracht en zijn in veel gevallen ook voor kinderen bijzonder aansprekend.

Verhalenoverzicht
Walter, trouw tot in de eeuwigheid - de sage van Kunegonde (vertelling) Het ware verhaal van Ridder Robert onthuld (vertelling) Jonker Voordenvuyst (vertelling)
De troubadour (zang en poëzie)
De Lakei (vertelling)
Koning Lodewijk XIVe (vertelling)
De hofdames (vertelling)
Baron Willem en zijn geliefde (vertelling)
Barones Albertine (vertelling)
De jonker en de juffer: het geheim van Heeswijk onthuld (luisterfilm) Laatste levensdagen van jonker Alberic (film)
Het domein van Dirkje Vos, de kokkin op het kasteel (vertelling) Sprookjes voor de kleinsten (vertelling)

De SLOTmanifestatie speelt zich af op diverse locaties op Kasteel Heeswijk. Van zondag 27 december t/m woensdag 30 december 2009, dagelijks tussen 12.00 en 17.00 uur. Entree: E 6,00 (volwassenen); E 3,00 (kinderen 4 t/m 12 jaar).




Ingezonden persbericht