Ingezonden persbericht


Persbericht, 27 december 2009

Tweederde Nederlanders bewuster met geld door crisis

Radio 1 Decennium10Daagse blikt terug op het jaar 2006

61 Procent van de Nederlandse bevolking consumeert bewuster door de huidige economische recessie. Dertig procent van de Nederlanders stelt dat zij het uitgavenpatroon door de crisis niet heeft aangepast. Dit blijkt uit representatief onderzoek door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1. Aanleiding voor het onderzoek is de Decennium10Daagse op de nieuws- en sportzender. Het thema van 28 december, de zevende dag van de Decennium10Daagse, is 'economie en geld'. Het jaar waar Radio 1 op focust is 2006.

Radio 1 blikt vanaf 22 december met de Decennium10Daagse terug op het eerste decennium van de 21e eeuw dat op 31 december wordt afgesloten. De Radio 1 Decennium Top 100 is tien dagen lang de rode draad in de uitzending.

Willemijn Veenhoven en Tijs van den Brink presenteren live de 'Decenniumochtend' tussen 09.00 en 12.00 uur vanuit het omroeparchief van Beeld en Geluid. Gasten zijn Coen van Zwol, Jeroen Trommelen, Ron Meuwissen en korporaal Boudewijn Kok. Aansluitend presenteren Frank du Mosch en Jan Mom tot 14.00 uur het programma 'De Decenniumlocatie'. Het programma komt live uit Hilversum, van de redactie van UruzganFM. De uitzending staat in het teken van de Nederlandse vredesoperatie in Afghanistan.

Vanaf 14.00 uur duikt Jeroen Dirks in het 'Decenniumarchief' en presenteert de meest indrukwekkende Radio 1 reportages van de afgelopen 10 jaar. Daarna vanaf 15.00 uur 'Het Deceniumdebat', live vanuit Beeld en Geluid gepresenteerd door Simone Weimans en Carl-Johan de Zwart. Gediscussieerd wordt over economie en geld.

In de 'Decenniumgast' van 19.30 tot 22.00 uur spreekt Jellie Brouwer met Benjamin Herman vanuit Desmet in Amsterdam. Met live optredens van het New Cool Collective, het Benjamin Herman Kwartet en special guest C-Mon & Kypski.

Om middernacht is er aandacht voor cabaret in 'Decenniumcabaret'. Jurgen van den Berg neemt samen met Volkskrant-columnist Bert Wagendorp het jaar 2006 door aan de hand van cabaretfragmenten van dat jaar. In de nachtprogrammering tijdens de Decennium10Daagse is veel aandacht voor muziek uit deze 10 jaar. Presentatie is in handen van Sytze Braaksma.

Voor meer informatie: www.radio1.nl