Ingezonden persbericht


BEELDBERICHT

Utrecht, 27 december 2009

Internationaal Kamermuziek Festival opent met Nederlandse première

Janine deelt de spotlight met jong talent

In een uitverkocht Vredenburg Leidsche Rijn is vanmiddag de zevende editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht van start gegaan. Artistiek leider Janine Jansen bij de opening: 'Het blijft een ongekende ervaring om kamermuziek uit te voeren voor een publiek van 1500 man.'

Janine koos er dit jaar voor om het openingsconcert samen met jong Nederlands talent uit te voeren. Het Nederlands Jeugd Strijkorkest werd aangevoerd door Janine en enkele van haar internationale muziekvrienden in werk van Elgar en Mendelssohn. De jonge violistes Eva van Haaften, Rosanne Philippens, Amarins Wierdsma soleerden met Janine in Vivaldi's Concert voor vier violen.

'Nederland is enorm rijk en levendig als het gaat om jong talent. Ik ben daar trots op. Met mijn festival krijg ik nu de kans om jonge musici een podium te bieden en zich te ontwikkelen, dat is toch geweldig?' aldus Janine Jansen.

Het concert opende met de Nederlandse première van Such Different Paths in Vredenburg Leidsche Rijn, een strijkseptet van de 29-jarige Bulgaarse componist Dobrinka Tabakova.

Na afloop van het openingsconcert was er een dankwoord door burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfssen: 'Dit festival is één van de juwelen van de stad waar mensen naar toeleven. We willen het ontzettend graag houden, het is verknoopt met Utrecht. Van ons mag het altijd voortduren.'

Kijk voor het volledige programma op www.kamermuziekfestival.nl

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht
Violiste Janine Jansen strijkt tussen Kerst en Nieuwjaar samen met een groot aantal internationale muziekvrienden, neer in Utrecht om een spannend kamermuziek programma ten gehore te brengen met werk van bekende componisten als Bach, Schubert, Dvorak en Mendelssohn. Maar ook is er een wereldpremière van een speciaal voor Janine en het festival geschreven stuk voor viool solo van Willem Jeths. Bovendien is Krzysztof Penderecki tijdens het festival aanwezig om drie van zijn werken te beluisteren. Zijn Ciaccona voor viool en altviool en de Viool Sonate zijn premières voor het Nederlandse publiek.

Pal naast Leidsche Rijn is een Festival Café ingericht. Hier kan het publiek dineren en vindt na afloop van de concerten de inmiddels traditionele Piano Bar plaats, met kamermuziek in informele sfeer. Tijdens de diners treden winnaars van het Prinses Christina Concours op. Tijdens de Piano Bar o.a. Michiel Borstlap en Claron McFadden.

Publiek wordt verzocht een nieuwe naam te bedenken voor de volgende editie van het festival, zie www.kamermuziekfestival.nl

Noot voor de redactie,