KNHS

Imke Schellekens blijft winnen
27 december 2009
Imke - Sunrise 1

1 | 2

MECHELEN (KNHS) - Net als de voorgaande vijf kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker finale dressuur, die tijdens Indoor Brabant 2010 wordt verreden, eindigde de zesde wedstrijd in Mechelen ook in een Nederlandse overwinning. Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) bewees vorige week al dat haar merrie Hunter Douglas Sunrise in een glanzende vorm verkeert door de wedstrijd in Frankfurt te winnen. "Toch geeft deze zege me meer voldoening. Het deelnemersveld is hier echt veel sterker dan in Frankfurt".

Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) legde dankzij een sprankelende Kür met Nartan beslag op de derde plaats, achter de Duitse Isabell Werth, die in Mechelen haar comeback beleefde met Warum Nicht FRH. Na het winnen van de Grand Prix beleefden Adelinde Cornelissen (Beilen) en Parzival vandaag een martelgang, omdat iets voor het midden van de proef het paard de tong uit de mond liet hangen. Nu wordt het uitsteken van een tong door een mens al niet gewaardeerd, maar als een paard het doet wordt dat door juryleden bestraft op een wijze alsof het paard dat persoonlijk bedoelt. Cornelissen eindigde in de Kür op de elfde plaats in een veld van twaalf starters, en het was voor de amazone een schrale troost dat zij nu samen met Monica Theodorescu aan de leiding gaat in de Europese League.

In de Kür op muziek kreeg de volgepakte Nekkerhal een geheel andere Imke Schellekens te zien dan in de Grand Prix. Toen zaten er links en rechts wat kleine foutjes in. "Dat lag niet aan mijn paard, maar ik was zelf net niet scherp genoeg. Ik heb toen tegen mezelf gezegd dat ik geen genoegen moest nemen met de zekere derde plaats in de Kür". In de Kür leverde de amazone met de inmiddels 15-jarige merrie een geheel foutloze proef af, die nog steeds een extra dimensie krijgt door de virtuoze muziek van Wibi Soerjadi. "Ik ben heel tevreden, want ik had me voorgenomen echt alles uit de kast te halen wat er in zat, en dat is gelukt. Bij het binnenkomen was er even spanning, maar daar heb ik geen moment zorgen over gehad, want dat was exact wat ik nodig had om een spetterende Kür neer te zetten. Toen we klaar waren wist ik dat we een rit hadden neergezet die eigenlijk niet beter kan, en daarom was ik zo blij!", aldus Schellekens.

Isabell Werth was ook zeer te spreken over haar tweede plek. "In de Grand Prix op Tweede Kerstdag heb ik vooral in de galopreprises steken laten vallen. In de Kür liep Warum Nicht echter zoals ik hoopte en verwachtte. We hebben nergens een steekje laten vallen en na een afwezigheid van ruim een half jaar is deze tweede plek een mooie afsluiting van een in meerdere opzichten bewogen jaar", aldus Werth.

Jeannette Haazen was door het dolle heen met haar voortreffelijke derde plek. "Dit was een geheel nieuwe Kür, die ik door de sneeuwval in de voorbereidingen op deze wedstrijd amper heb kunnen oefenen. Ik heb niet de beschikking over een binnenmanege dus moesten we een hoekje in de buitenbak sneeuwvrij maken en daar kon ik Nartan longeren. Toen het vertrouwd was om weer de weg op te gaan bleek de binnenmanege waar ik kon oefenen niet te voldoen aan de maten van 20 bij 60 meter. Ik ben werkelijk dolgelukkig met deze prestatie", aldus Haazen, die zichzelf weinig kansen toedicht om in de wereldbeker finale van start te mogen gaan. "Ik sta nu vierde op twee punten achterstand van de leiders in het klassement, maar er mogen per land slechts drie combinaties starten en de concurrentie in Nederland is moordend", aldus Haazen.

Halverwege de Kür van Adelinde Cornelissen stak een oud kwaaltje van Parzival ineens de kop weer op. In de begintijd van zijn carrière wilde deze zoon van Jazz regelmatig de tong buiten boord steken, maar Cornelissen leek dat probleem volledig onder controle te hebben, tot vandaag in Mechelen. Halverweg de rit, in de uitgestrekte stap, schoot de tong buitenboord en wat Cornelissen ook probeerde, het lukte haar niet om Parzival te motiveren de tong terug te trekken. Tot dat moment zag de Kür van dit Drentse duo er zeer goed uit. "Als jury kun je niets doen dan voor ieder onderdeel dat getoond wordt minimaal een punt minder te geven dan je normaal gegeven zou hebben. Ook aan het einde van de proef wanneer harmonie en ontspanning in punten uitgedrukt dienen te worden is de waardering duidelijk lager", aldus juryvoorzitter Jan Peeters. Ondanks het feit dat het mooie beeld danig verstoord werd door de uitstekende tong leek Parzival er weinig hinder van te ondervinden, want het paard bleef zijn werk goed doen. "Dit is echt balen. Vroeger had Parzival er ook last van en dan floepte de tong heel gemakkelijk naar buiten, om ook weer heel snel naar binnen te schieten. Nu lukte het niet om de tong binnenboord te krijgen en dat is echt balen!", aldus Cornelissen.
Aat van Essen (Heerde) reed met Premier een nette proef, die best iets hoge gewaardeerd had mogen worden en eindigde op de negende plek.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumping-mechelen.com

Uitslag FEI World Cup Kür (zo):


1) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 82.200%

2) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 81.650%
3) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - Nartan (Jazz x Le Faquin) - 77.850
9) Aat van Essen (Heerde) - Premier (Jazz x Ulft) - 68.950% 11) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival (Jazz x Ulft) - 68.800%

Uitslag Grand Prix (za):


1) Adelinde Cornelissen - Parzival - 78.680%
2) Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Sunrise - 72.170%
3) Isabell Werth - Warum Nicht - 71.702%

4) Jeannette Haazen - Nartan - 70.170%
11) Aat van Essen - Premier - 64.595%

Tussenstand FEI World Cup dressuur:


1) Adelinde Cornelissen - 41

1) Monica Theodorescu (Dui) - 41

2) Imke Schellekens-Bartels - 40

4) Jeannette Haazen - 39

5) Edward Gal (Harskamp) - 35
7) Anky van Grunsven (Erp) - 34
8) Aat van Essen - 32

Foto's Imke Schellekens met Sunrise door: www.melissen.net