Ministerie van Defensie

Luchtmacht

Kerst in Afghanistan

27 december 2009, 18.35 uur

De piek wordt als laatste geplaatst op de zelfgemaakte kerstboom op de 'forward operating base' Atiq. Foto: ministerie van Defensie In Afghanistan is het kerstfeest voor de Nederlandse militairen niet onopgemerkt voorbij gegaan. Tal van activiteiten zijn georganiseerd om de militairen tussen de werkzaamheden door toch het gevoel van een gezellige kerst te geven.

Op kamp Holland begon het kerstgevoel afgelopen maandag al los te komen door het arriveren van de kerstpost. Het thuisfront is de uitgezonden militair gezien de grote hoeveelheid pakketjes, brieven en kaarten niet vergeten. Een ruime hoeveelheid kerstversiering is opgestuurd waardoor de militairen een kerstsfeer creëerden op hun woon- en werklocaties.

Kerstloop

Zelfs een kerstman rent mee tijdens de kerstloop op Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

De kerstactiviteiten begonnen op kerstavond met een drukbezochte avondmis. Aansluitend konden de militairen buiten kunnen luisteren naar Engelse kerstliederen die door de RAR-band van het Australische leger vol overgave gebracht werden. Eerste kerstdag werd gestart met een kerstloop waaraan tientallen militairen hebben deelgenomen. Na een uitgebreide kerstbrunch in de eetzaal bezochten veel militairen de kerstmarkt in de grote Apachehangar.

Grootste kerstkaart

Staatssecretaris Jack de Vries wenst alle militairen een gelukkig kerstfeest met op de achtergrond delen van de Grootste Kerstkaart van Nederland . - Foto: ministerie van Defensie

De hangar stroomde vol op het moment dat staatssecretaris Jack de Vries arriveerde die tijdens een toespraak de militairen een gelukkig kerstfeest wenste. De door de staatssecretaris meegebrachte Grootste Kerstkaart van Nederland werd door de militairen aandachtig gelezen en gewaardeerd. De regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers speelde toepasselijke kerstliedjes wat verhogend werkte op de kerstsfeer. Buiten stonden enkele vuurtonnen te branden en sportieve militairen konden hun spierkracht tonen bij het touwhangen.

Diner

Het hoogtepunt van de kerstactiviteiten vormde het zeer uitgebreide kerstdiner waarbij duidelijk te merken was dat de koks op de toppen van hun kunnen hebben gepresteerd. De militairen genoten zichtbaar van de grote keuze aan lekkernijen die hen werd voorgeschoteld in de eetzaal van kamp Holland.

Kandahar

Militiaren genieten van hun kerstdiner op Kandahar. - Foto: ministerie van Defensie

Kerst op Kandahar begon op kerstavond, alle Nederlanders militairen waren samen met hun Deense collega's uitgenodigd voor een groots kerstdiner in Dining Facility Luxembourg. De meer dan 500 militairen genoten hier samen met de staatssecretaris van hun kerstmaal.

Aansluitend werd er in de Dutch Corner onder het genot van een stuk kerststol en een kop warme chocolademelk een kerstdienst gehouden. Na de dienst volgde een Meet & Greet met de staatssecretaris en commandant der strijdkrachten. Een deel van de Grootste Kerstkaart van Nederland werd overhandigd en is op een ereplaats in de Dutch Corner opgehangen.

Eerste en tweede kerstdag waren gewone werkdagen, maar op eerste kerstdag was er voor het volledige Nederlandse Detachement toch een kerstcadeautje en uitgebreid kerstdiner in het militair tehuis (ECHO).

5600 km

Een Afghaanse militair kijkt hoe zijn Nederlandse collega's hun zelfgemaakte kerstboom aan het optuigen zijn. Foto: ministerie van Defensie

De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn ruim 5600 km van huis verwijderd, maar door alle aandacht, de kerstgroeten van thuis en de geweldige inzet van de militairen zelf werd het een Kerst om te herinneren.