Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200807114/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Duivendrecht 2007' van de gemeente Ouder-Amstel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Duivendrecht 2007' van de gemeente Ouder-Amstel. Het plan omvat het woongebied van Duivendrecht met uitzondering van het centrumgebied. Het plan maakt dakopbouwen mogelijk op bestaande woningen in de zogenoemde Kruidenbuurt. De gemeente wil dit mogelijk maken omdat er maatschappelijke behoefte bestaat aan grotere woningen. Enkele omwonenden zijn het hier niet mee eens. Volgens hen is deze behoefte er niet in de Kruidenbuurt. Een andere inwoonster van Duivendrecht is tegen het bestemmingsplan, omdat dit een verbouwing en uitbreiding van het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule aan de Rijksstraatweg mogelijk maakt. Het plan leidt volgens haar tot een verslechtering van de woonsituatie, omdat de verblijfpaviljoens aan de achterzijde van haar woning kunnen worden verhoogd van zes tot tien meter. Dit leidt volgens haar tot een onevenredige aantasting van haar privacy, verlies aan uitzicht en toename van geluidhinder. Deze inwoners van Duivendrecht zijn dan ook tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200900351/1 die de Raad van State op 30 december 2009 eveneens openbaar maakt. Beide zaken zijn op 24 november jl. op zitting behandeld.
2. 200808723/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor afvalverwerkingsbedrijf in Midwolde) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan een afvalverwerkingsbedrijf aan de Hoofdstraat in Midwolde. Het bedrijf sorteert, bewerkt en verwerkt bouw- en sloopafval. Ook breekt en zeeft het steenachtige materialen. Het provinciebestuur heeft de vergunning verleend voor een periode van tien jaar. De dorpsvereniging Midwolde-Pasop en een aantal omwonenden vrezen onder meer voor stof- en geluidsoverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook zouden de voorschriften om geur- en trillingsoverlast te voorkomen niet streng genoeg zijn. In de milieuvergunning van het bedrijf is onder meer bepaald dat het bedrijf A-, B- en C-hout moet scheiden. A-hout is onbehandeld hout, B-hout is geverfd, gelakt en gelijmd hout en C-hout is verduurzaamd hout. Een van de omwonenden vindt dat de verschillende soorten hout binnen het bedrijf niet goed worden gescheiden. Het bedrijf zelf komt ook tegen de vergunning in beroep. Die vindt onder meer de geluidsnormen in de vergunning te streng. De zaak is op 27 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 200809156/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Nieuwe milieuvoorschriften voor Corus Staal) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Corus Staal uit IJmuiden voor haar staalbedrijf dat in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk ligt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 28 mei 2008 een eerdere milieuvergunning gedeeltelijk vernietigd. Die uitspraak is te vinden op onze website onder zaaknummer 200701617/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij die uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuwe milieuvergunning verleend die alleen betrekking heeft op die onderdelen die de Raad van State heeft vernietigd. Zo zijn in de vergunning strengere en nieuwe normen opgenomen voor de jaarlijkse uitstoot van een aantal zware metalen zoals cadmium, arseen en chroom. Verder heeft het provinciebestuur bepaald dat Corus een proef moet doen met een zogenoemd 'doekfilter' in een van de fabrieken van Corus. Een dergelijk filter kan de uitstoot van stof - en daarmee ook van zware metalen die zich aan stof hechten - aanzienlijk beperken. Ook heeft het provinciebestuur bepaald hoeveel afvalstoffen Corus mag bijstoken totdat de doekfilters worden toegepast. Ten slotte is in de vergunning voorgeschreven dat Corus een zogenoemd acceptatieplan moet opstellen, waarin de kwaliteit van de afvalstoffen in kaart wordt gebracht. Afvalstoffen die niet aan die waarden voldoen, mogen niet worden gebruikt voor het bijstoken. De Regionaal Inspecteur van VROM, de stichting Dorpsraad Wijk aan Zee en Corus zelf zijn het niet eens met de nieuwe milieuvergunning en zijn daartegen in beroep gekomen. Corus vindt de financiële investering van het aanbrengen van een doekfilter te groot. Volgens haar is deze eis strenger dan wat volgens de huidige stand van de techniek kan worden verlangd. De Regionaal Inspecteur van VROM en de stichting Dorpsraad Wijk aan Zee vinden juist dat de doekfilters in alle fabrieken van Corus moeten worden toegepast. Ook zijn zij het er niet mee eens dat afvalstoffen mogen worden bijgestookt, omdat onduidelijk is wat de kwaliteit van de afvalstoffen is. De zaak is op 10 november jl. op zitting behandeld.
4. 200900487/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete Arbeidsinspectie voor Politieregio Hollands Midden) Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan de Politieregio Hollands Midden. De Arbeidsinspectie heeft in 2007 geconstateerd dat een vreemdeling uit Niger en twee vreemdelingen uit Benin werkzaamheden hebben verricht voor de Politieregio in Leiden zonder dat zij beschikten over tewerkstellingsvergunningen. Het gaat om opruim- en schoonmaakwerkzaamheden in het politiebureau aan de Langegracht in Leiden, dat op dat moment werd gerenoveerd. In het boeterapport van de Arbeidsinspectie staat verder dat de politie de renovatiewerkzaamheden volledig had uitbesteed. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep van de Politie Hollands Midden gegrond verklaard en de hoogte van de boete verminderd, omdat de Politieregio het voorval niet geheel verweten kon worden en de politie actief heeft bijgedragen aan de opsporing van de vreemdelingen. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de minister kan de Politieregio wel degelijk meer verweten worden dan de rechtbank van oordeel is, aangezien tussen de Politieregio en de bouwonderneming was overeengekomen dat het niet was toegestaan gebruik te maken van arbeidskrachten die door derden waren aangesteld. De zaak is op 9 september jl. op zitting behandeld.
5. 200901362/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Terugvordering subsidie voor verbetering arbeidsmarktpositie verstandelijk gehandicapten in Middelharnis) Uitspraak over de besluiten van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de verleende subsidies aan de gemeente Middelharnis in te trekken en het te veel ontvangen subsidiegeld terug te vorderen. Het gaat om een bedrag van in totaal ruim EUR 230.000. De subsidies waren eerder voor een project verleend op basis van de subsidieregeling ESF. ESF staat voor Europees Sociaal Fonds. De subsidie is verleend voor het project 'Arbeidsplaatsen bewoners' dat is gericht op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van verstandelijk gehandicapten. De minister heeft de subsidies ingetrokken, omdat bij controlebezoeken is gebleken dat de gemeente haar administratie niet op orde had. Zo zouden onder meer de deelnemersadministratie en de urenadministratie niet goed zijn bijgehouden. De rechtbank in Rotterdam heeft in januari 2009 geoordeeld dat de minister terecht de subsidies voor het project heeft ingetrokken en teruggevorderd. De gemeente is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200901363/1 die de Raad van State op 30 december 2009 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de intrekking door de minister van subsidiegeld voor een project dat betrekking heeft op het realiseren van betaalde banen voor gehandicapten. Beide zaken zijn op 7 augustus 2009 op zitting behandeld.
6. 200901607/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Tijdelijke vestiging van Muziekcentrum Vredenburg in de buurt van rijksweg A2) Uitspraak over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de tijdelijke vestiging van Muziekcentrum Vredenburg. Het muziekcentrum wordt met een parkeerterrein met 700 parkeerplaatsen voor een periode van maximaal vijf jaar gevestigd aan de Oude Vleutenseweg in Utrecht, op een terrein in de nabijheid van de rijksweg A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal. De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht was het hier niet mee eens en stelde beroep in bij de rechtbank in Utrecht. De rechtbank oordeelde in januari 2009 dat 'niet aannemelijk was dat door de verplaatsing van het muziekcentrum de concentratie stikstofdioxide in de lucht ten minste gelijk zou blijven'. Zo zou het gemeentebestuur de bijdrage van de schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal aan de concentratie stikstofdioxide in de lucht niet hebben meegenomen in de berekeningen. Het college van burgemeester en wethouders kon zich niet met deze uitspraak verenigen en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur is de bijdrage van het scheepvaartverkeer juist wél meegenomen in de berekeningen. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft het gemeentebestuur in april 2009 een nieuw besluit genomen op de bezwaren van de stichting en deze bezwaren tegen de tijdelijke vestiging van het muziekcentrum aan de A2 opnieuw ongegrond verklaard. De zaak is op 9 november jl. op zitting behandeld.
7. 200903452/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Uitbreiding nertsenhouderij in Kelpen-Oler) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leudal heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Grathemerweg in Kelpen-Oler. De vergunning maakt het mogelijk het aantal fokteven uit te breiden van 2.990 naar 5.990. De stichting Bont voor Dieren is het niet eens met deze uitbreiding. Zij vreest voor onaanvaardbare stankoverlast. Bont voor Dieren vindt dat het gemeentebestuur bij het beoordelen van de geuroverlast niet alleen naar de woningen, maar ook naar de bedrijven in de omgeving had moeten kijken. Ook is ze bang voor geluidsoverlast. Ten slotte vindt Bont voor Dieren dat de stallen niet volgens de zogenoemde 'beste beschikbare technieken' zijn gebouwd, zodat een lagere uitstoot van stank en ammoniak mogelijk is. Zij is dan ook tegen de nieuwe milieuvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 27 november jl. op zitting behandeld.
8. 200903477/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

Bekostiging islamitische basisschool in Deventer) Uitspraak over de weigering door de gemeenteraad van Deventer om een islamitische basisschool op te nemen op het zogenoemde Plan van Scholen 2009-2011. De Stichting Primair Onderwijs op Islamitische grondslag in Midden- en Oost-Nederland (SIMON) wil opgenomen worden op het plan om zo voor bekostiging van de school in aanmerking te komen. Volgens SIMON moet de belangstelling voor islamitisch basisonderwijs in de gemeente Deventer vergeleken worden met die in Helmond. De gemeenteraad vindt dat de belangstelling vergeleken moet worden met die in Alkmaar. Aangezien SIMON niet aannemelijk gemaakt zou hebben dat genoeg leerlingen de basisschool zullen bezoeken, heeft de gemeenteraad haar verzoek afgewezen. De staatssecretaris van Onderwijs heeft het zogenoemde 'administratief beroep' van de stichting tegen de afwijzing gegrond verklaard. Volgens de staatssecretaris wordt voldaan aan de norm van 208 leerlingen als het belangstellingspercentage voor islamitisch onderwijs in Helmond op de basisgeneratie van de gemeente Deventer wordt toegepast. De staatssecretaris heeft verder bepaald dat de school op het eerstvolgende plan van scholen voor bekostiging in aanmerking wordt gebracht. De gemeenteraad is tegen de beslissing van de staatssecretaris in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 26 november jl. op zitting behandeld.
9. 200904720/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 30 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Bekostiging huisvesting evangelische school 'De Passie' in Wierden) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Wierden om de evangelische middelbare school 'De Passie' op te nemen in het zogenoemde programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2008. De stichting 'Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs' uit Utrecht had om plaatsing op het programma verzocht. De stichting wil in Wierden al enige tijd een school voor voortgezet onderwijs opzetten. De gemeente zegt geen geld te hebben om de huisvesting van de school De Passie te kunnen bekostigen. Als ze dat wel zou doen, zou er volgens haar een onverantwoorde 'onevenwichtigheid in de begroting van de gemeente Wierden' ontstaan. Dat is ook de reden dat de gemeente de school niet in het programma voor huisvestingsvoorzieningen heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo heeft in mei 2009 een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar niet mag beslissen dat zij niet zal zorgen voor de huisvesting van een school. Hiermee zou de gemeente volgens de rechtbank de taak van de minister doorkruisen om tot een evenwichtige verdeling van onderwijsvoorzieningen te komen. Ook had de gemeente het verzoek naar het oordeel van de rechtbank niet mogen afwijzen, omdat de school inmiddels vijf jaar op het plan van scholen staat en daarom hoe dan ook voor bekostiging van huisvesting in aanmerking komt. De gemeente is het niet met de uitspraak eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State oordeelde eerder over de weigering door het college om De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2005, 2006 en 2007. Deze uitspraken met zaaknummers 200704577/1 en 200704581/1 (beide van 29 april 2008) en zaaknummer 200708905/1 (van 16 juli 2008) zijn te vinden op deze site. De Raad van State heeft het meest recente geschil tussen de stichting en de gemeente op 26 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1