NCRV

Het hoogste woord

Prinses Irene te gast

Maandag 28 december
18.20 uur, Nederland 2

In deze aflevering van Het hoogste woord legt presentator Klaas Drupsteen drie bijbelteksten voor aan Irene van Lippe-Biesterfeld. Hij reisde daarvoor naar de Karoo in Zuid Afrika, waar Prinses Irene een deel van het jaar woont.

In deze omgeving, die geen mens onberoerd laat, vertelt Prinses Irene over haar spiritualiteit en inzet voor de natuur. Verder praat ze openhartig over het loslaten van verlangens en begeerten, de angst die haar steeds minder in de greep heeft en de liefde die juist sterker wordt. Ook gaat de uitzending over hoop. De prinses heeft in haar leven verschillende moeilijke tijden doorgemaakt. Soms zag ze nauwelijks uitkomst, maar altijd was er ergens een klein lichtpuntje dat haar vertrouwen gaf en hoop op betere tijden.

Prinses Irene voelt zich thuis in de Karoo, een ongerept gebied waarop zij letterlijk verliefd werd. Er zijn indrukwekkende rotspartijen, heuvels, graslanden, bomen en watervallen. Ze heeft verschillende soorten dieren, die daar oorspronkelijk leefden, teruggebracht in het gebied. Zo kom je er nu zebraâs, bavianen, wildebeesten, springbokken en (als je pech hebt) slangen tegen. Heftige onweersbuien zetten met enige regelmaat stukken land in brand en de sterrenhemel âs nachts is betoverend mooi. Na ruim tien jaar en ontelbare lange wandelingen wordt de Prinses nog steeds verrast door de schoonheid en de zeggingskracht van de natuur. www.bergplaas.com

In Het hoogste woord vertelt Irene van Lippe-Biesterfeld ook over de band met haar moeder, Koningin Juliana. Die werd sterker en intiemer in de periode dat Juliana vaker in de war raakte. Natuurlijk was er toen ook verdriet, maar juist de mooie momenten overheersten.

Eén van de bijbelteksten in het portret van Prinses Irene is:

Voor een boom is er altijd hoop: als hij wordt omgehakt, loopt hij weer uit, er blijven nieuwe loten komen. Job 14, vers 7

Deze uitzending is een herhaling van donderdag 24 december 2009.