GroenLinks Rotterdam
Rotterdamse GroenLinksers willen 'vuurwerkbob'

Rotterdam, 28 december 2009

Wie vuurwerk afsteekt, moet broodnuchter zijn. Dat vinden de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag). Ze pleiten voor het invoeren van de 'vuurwerkbob', of wel iemand die geen druppel alcohol drinkt voordat hij met rotjes of vuurpijlen in de weer gaat. "Wie gaat autorijden, drinkt ook niet. Datzelfde moet gelden bij een gevaarlijke activiteit als vuurwerk afsteken."

De GroenLinksers storen zich aan het feit dat de vuurwerkcampagne van nu vooral is gericht op omstanders en voorbijgangers. Meer dan de helft van alle slachtoffers wordt geraakt door vuurwerk van een ander, is de boodschap van die campagne. "Terwijl het dronken afsteken van vuurwerk een veel groter probleem is. Bij bijna driekwart van de vuurwerkincidenten is er alcohol in het spel," weten de raadsleden. "We pleiten er voor dat de vuurwerkbob het onderwerp van de campagne van volgend jaar wordt. Vier je met een hele groep oud en nieuw, wijs dan één iemand aan die het vuurwerk afsteekt. Die drinkt dan pas champagne ná het knallen."

Wat Bonte en Rietveld betreft wordt er in 2010 nog een schepje bovenop gedaan. "We vinden dat het strafbaar moet worden gesteld als iemand in beschonken toestand vuurwerk afsteekt. Een veroorzaker van een vuurwerkongeluk die zelf heeft gedronken, verdient volgens ons een hogere straf." De politie moet na een vuurwerkincident een alcoholtest kunnen afnemen, menen zij. "Dat alles is nu nog niet mogelijk, dus willen we dat het apart in de wet wordt geregeld. Lukt dat niet, dan gaan we kijken welke mogelijkheden er zijn om dat in de gemeentelijke verordening te regelen."

Beide GroenLinksers bonden al eerder de strijd aan tegen de in hun ogen 'uit de hand gelopen vuurwerktraditie'. Ze wisten begin dit jaar in korte tijd 60.000 handtekeningen op te halen voor een burgerinitiatief om vuurwerk nog uitsluitend door professionals af te laten steken. De Tweede Kamer wilde daar echter niet aan. "We proberen nu stapje voor stapje de grootste uitwassen van de huidige vuurwerkpraktijk aan te pakken. Als we de combinatie van vuurwerk en alcohol uitbannen, kan dat op jaarbasis al gauw een paar honderd slachtoffers schelen."



GroenLinks Rotterdam