Ingezonden persbericht

Meest Sexy Vegetariërs van 2009: Leon Verdonschot en Inge Schrama

Amsterdam, 28 december 2009; Presentator, journalist en schrijver Leon Verdonschot en GTST-actrice Inge Schrama zijn verkozen tot Meest Sexy Vegetariërs van 2009. Er werd 25.000 keer gestemd op de website van Stichting Wakker Dier. Inge en Leon maakten een poster met de titel 'Vijf voor Twaalf' en ondertitel 'Vegetariërs redden de wereld, hap voor hap'. Met deze tekst geven ze met een knipoog aan dat vegetariërs dagelijks meer bereiken voor dier, klimaat en milieu dan de hele mislukte Klimaattop bij elkaar. "Het is echt vijf voor twaalf: hoeveel dierziektes en ruimingen willen we nog aanzien voordat we snappen dat ons eigen bord daar aan bijdraagt?", aldus Inge Schrama. "Vegetariërs, pescotariërs of flexitariërs - alles is beter dan de huidige vleesconsumptie", aldus Leon.

Dit is de vierde keer dat Wakker Dier de verkiezing Meest Sexy Vegetariër organiseert. Met deze 'verkiezing met een knipoog' vestigt Wakker Dier aandacht op het feit dat vegetariërs geen geitenwollensokken zijn maar juist bewuste en vooruitstrevende mensen zijn. Wakker Dier vindt vegetariërs enorm sexy omdat ze daadkrachtig zijn: ze houden niet alleen van dieren, ze doen er ook wat aan. Drie keer per dag. Winnaars van de afgelopen jaren zijn:

2008: model Ancilla Tilia en acteur Noah Valentyn

2007: cabaretier Guido Weijers en actrice Monique van der Werff

2006: acteur Antonie Kamerling en actrice Marly van der Velde

Wakker Dier wil met deze verkiezing bereiken dat mensen nadenken over minder vlees en vis eten. Wakker Dier ziet vooral kans in de snel groeiende groep 'flexitariërs': mensen die 4 dagen in de week vlees en vis laten staan. Een flexitarische levenstijl is goed voor:

· Dierenleed: elke dag gaan een miljoen dieren naar het slachthuis, na een leven met onverdoofde ingrepen, te snelle groei en zonder moederliefde en buitenlucht.

· Volksgezondheid: de hoge vleesconsumptie kan alleen door massale vleesproductie en veel gesleep met dieren. En daardoor veel dierziektes die ook overslaan op mensen en massale slachtingen van gezonde dieren tot gevolg hebben. Dit jaar alleen al kampen we met Q-koorts en Mexicaanse varkensgriep.

· Klimaatverandering: vlees eten draagt minimaal 18%, en volgens recent onderzoek zelfs 50%, bij aan klimaatverandering door de enorme uitstoot van broeikasgassen van de vee-industrie.

· Overbevissing: 70% van alle vissoorten is al met uitsterven bedreigd. 30% van alle vangst is illegaal of bijvangst die dood wordt teruggegooid.

· Behoud tropisch woud: regenwoud wordt massaal gekapt voor het planten van soja en maïs als veevoer voor de dieren in Nederland.

· Milieu: de 450 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland geproduceerd worden, produceren veel mest. Nederland exporteert 70% van de vleesproductie maar alle mest blijft achter.

· Wereldvoedselprobleem: voor elke kilo vlees wordt 6-10 kilo graan, maïs of soja verbruikt. En duizenden liters water.

Wereldwijd wordt de verkiezing georganiseerd door de actiegroep PETA. De winnaars van 2009 zijn zangeres Kellie Pickler en acteur Milo Ventimiglia. Eerdere winnaars waren Prince, Carrie Underwood, Kristen Bell, Natalie Portman, Andre 3000 van Outkast, Chris Martin, Shania Twain, Tobey Maguire, Alicia Silverstone en Anthony Kiedis.



Ingezonden persbericht