NIOD

28.12.2009
Helden en schurken - serie bijeenkomsten over de bezetting

De Tweede Wereldoorlog was lange tijd een geschiedenis van 'goed' en 'fout'. Sinds de jaren tachtig hebben geschiedkundigen dit beeld genuanceerd. Maar kan geschiedenis wel zonder helden en schurken? Een serie bijeenkomsten op de derde dinsdagmiddag van de maand, vanaf 19 januari a.s., brengt uitkomst.

Goed en fout, daarover gaan in het aanstaande herdenkingsjaar de bijeenkomsten, die het Verzetsmuseum Amsterdam presenteert in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, NPS/VPRO en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Aan het slot van de serie toont beeldresearcher Gerard Nijssen nieuw ontdekt filmmateriaal uit de oorlog.

Wie zijn de gasten?
Op 19 januari interviewt David Barnouw (NIOD) televisiemaker Ad van Liempt (Andere Tijden, Kopgeld, De Oorlog) en Bart Middelburg (Jeanne de Leugenaarster) over hun fascinatie voor het kwaad. Officier van Justitie Paul Brilman vertelt over de opsporing van oorlogsmisdadigers.

De houding van Nederlandse gezagsdragers staat centraal op 16 februari. Meindert Fennema vertelt over secretaris-generaal Max Hirschfeld, wiens biografie hij schreef. Guus Meershoek (Dienaren van het gezag) belicht de rol van politieagenten. Presentatie: Jos Palm (OVT).

Op 16 maart debatteren Chris van der Heijden (Grijs verleden), oud-NIOD-directeur Hans Blom, zijn opvolger Marjan Schwegman en Jolande Withuis (Weest manlijk, zijt sterk) over 'grijs'. Moeten de helden terugkeren in de oorlogsgeschiedschrijving? De discussie wordt geleid door Frans Smits (Historisch Nieuwsblad).

Tijdens de bijeenkomst van 20 april vertellen Harry Mulisch, Jan Blokker en Henk Hofland in een gesprek met historicus en presentator Hans Goedkoop (Andere Tijden) over hun jeugdervaringen tijdens de oorlog en hoe die hun leven en werk hebben bepaald.

Tot slot toont op 2 mei beeldresearcher Gerard Nijssen (Andere Tijden, De Oorlog) nieuw ontdekt filmmateriaal uit de tijd van de Duitse bezetting. Nijssen maakte in het kader van het VWS-project "Oorlog in Blik" een zo volledig mogelijk overzicht van alle films en geluidsopnamen uit de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de voorgeschiedenis (vanaf 1933) en de nasleep (tot 1950). Vanaf september 2010 kan het publiek via een website het merendeel van de duizenden films en geluidsfragmenten zien of beluisteren. Op 2 mei een exclusieve voorproef in Amsterdam.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61. De eerste vier vinden plaats op dinsdagmiddag om 15.30 uur; de laatste op zondag 2 mei vanaf 14.00 uur.

Toegang: 10,- euro per keer of 30,- euro voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad en vrienden van het NIOD en Verzetsmuseum Amsterdam betalen per lezing slechts 7,50 euro.

Reserveren is sterk aanbevolen: tel. 020-620 25 35 of info@verzetsmuseum.org