Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Journaal Jaaroverzicht 2009

28 december

Nederland 1

20.30 - 21.30 uur

2009 Nogmaals bekeken in het NOS Journaal Jaaroverzicht

De aanslag op de koninklijke familie, de economische crisis, de val van de DSB-bank, de verkiezingen in Iran en Afghanistan, de vliegtuigramp bij Schiphol. Het zijn slechts enkele nieuwsfeiten uit een veelbewogen nieuwsjaar. Deze en andere gebeurtenissen passeren aan het einde van 2009 nog éénmaal de revue in het NOS Journaal jaaroverzicht. De presentatie daarvan is dit jaar in handen van Herman van der Zandt.

Ontreddering is een typering die zeker van toepassing is op een aantal grote nieuwsgebeurtenissen uit 2009. Zo was er op 30 april de aanslag op de koninklijke familie waarbij zeven toeschouwers en de dader de dood vonden. De ontreddering bij zowel het Huis van Oranje als in de samenleving was groot, zo blijkt bij het terugzien van de beelden. Verslagenheid was er ook eerder in 2009, toen er een Turks vliegtuig neerstortte bij Schiphol. En ontreddering, zij het van een andere aard, was er in het najaar toen het gehele DSB-imperium wegens wanbeleid in elkaar stortte. Zowel werknemers als een groep spaarders en hypotheekbezitters stonden letterlijk in de kou.

Ook voor andere onderwerpen is aandacht in het jaaroverzicht. Zoals voor de financiële crisis met grote gevolgen voor de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en de economie van Nederland. Of voor de Haagse politici die een oplossing moesten vinden voor tal van problemen en tegelijk de kloof zagen groeien tussen coalitie en oppositie.

In het buitenland ging veel aandacht uit naar het Midden-Oosten. In Afghanistan zitten niet alleen nog steeds Nederlandse militairen, maar er werden ook verkiezingen gehouden. Die vonden ook plaats in buurland Iran. Over het verloop ervan werd de wereld niet alleen door de traditionele media, maar ook via media als Twitter en blogs op internet op de hoogte gehouden. Mondiale aandacht was er in 2009 ook voor de grote klimaatproblemen. Gedurende het jaar werd toegewerkt naar de grote klimaatconferentie in Kopenhagen.

Omdat er in 2009 natuurlijk nog veel meer gebeurde, is het overige nieuws gebundeld in vier seizoensblokken. Dit lente-, zomer- herfst- en winteroverzicht loopt als een rode draad door de uitzending. Daarnaast is er ook aandacht voor bekende en minder bekende mensen die in 2009 zijn overleden.

--- einde persbericht ---

Fotomateriaal in hoge resolutie is op te vragen via: communicatie@nos.nl