Gemeente WijdemerenBurgemeester Heerschop: 'Houd Oud en Nieuw gezellig!'

Oud en Nieuw verloopt in Wijdemeren meestal in een feestelijke en gezellige sfeer. Helaas gaat het af en toe mis. Dan vinden er in de aanloop en tijdens de jaarwisseling vernielingen plaats. De gemeente verhaalt de schade op de daders.

Melden helpt
Burgemeester Karen Heerschop: 'Laten we er een gezellig feest van maken. Andermans spullen vernielen hoort daar niet bij. Bovendien krijg je zelf de rekening gepresenteerd. En die kan behoorlijk oplopen. Het vervangen van een vuilnisbak kost al ongeveer 220 euro.' De gemeente doet altijd aangifte van vernieling van gemeentelijke eigendommen en verhaalt alle schade op de daders. Bij minderjarige daders worden de ouders aansprakelijk gesteld voor het gedrag van hun kinderen. Heerschop: 'Het melden van vernielingen helpt echt. Ik raad inwoners aan de politie te bellen als zij getuige zijn van vernielingen. Als elke seconde telt, belt u het alarmnummer 112 en voor zaken die minder spoed vragen, belt u 0900-8844 (lokaal tarief).

Knal met beleid
Zoek een geschikte plek om het vuurwerk af te steken. Ouderen, kleine kinderen en dieren kunnen vaak minder goed tegen het geknal. Houd daar rekening mee. Knal niet op plekken waar veel mensen zijn, zoals winkelcentra.

Vuurwerkverbod
Voorgaande jaren was er veel schade aan scholen en sportcomplexen. Om die reden hebben burgemeester en wethouders besloten om het afsteken van vuurwerk op deze plekken te verbieden.

Brandbare materialen?
Zorg er voor dat er geen brandbare materialen voor het grijpen liggen. Vreugdevuren veroorzaken elk jaar weer buurtoverlast en schade en kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De brandweer en politie zullen optreden als zij van mening zijn dat een vreugdevuur buiten proporties is en een gevaar oplevert voor de omgeving.

(28-12-2009)