Rokers niet op de hoogte van gratis advies bij stoppen

Start stoppen met rokencampagne om bewustzijn te vergroten

Den Haag, 28 december 2009 - Jaarlijks proberen ruim 1 miljoen rokers te stoppen met roken. Meer dan tweederde doet dat zonder enige vorm van hulp. En dat terwijl de kans van slagen twee tot drie keer hoger is als er een hulpmiddel wordt gebruikt, zo blijkt uit diverse (internationale) onderzoeken. Veel rokers weten niet dat advies en ondersteuning gratis te krijgen is, of vergoed kan worden via hun verzekeraar. Om rokers hiervan bewust te maken, en met het oog op de goede voornemens in het nieuwe jaar, starten STIVORO en KWF Kankerbestrijding vandaag een massamediale stop met rokencampagne. In een televisiecommercial wordt gewezen op de actiewebsite www.iniederrokerziteenstopper.nl waar het aanbod aan gratis stopadvies te vinden is en wordt uitgelegd.

Er zijn genoeg goede redenen om te stoppen met roken. In Nederland is 30% van de kankersterfte gerelateerd aan roken. Stoppen met roken vermindert de kans op kanker, maar ook de kans op hart en vaatziekten en COPD. Door een paar vragen over roken te beantwoorden op www.iniedererokerziteenstopper.nl komt een roker snel te weten welke hulp het beste bij hem of haar past.

Veel advies en ondersteuning bij stoppen met roken is gratis of wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Gratis gedragsmatige stopondersteuning is er in allerlei vormen, waaronder het StopGesprek, Online StopAdvies, de StopSite en Telefonische Coaching. Ook kunnen mensen hulp krijgen van hun huisarts, verloskundige of specialist. Veelal worden ook de groepscursus 'Pakje Kans' of een persoonlijke coach vergoed door de zorgverzekeraar. KWF Kankerbestrijding en STIVORO hebben bij de zorgverzekeraars aangedrongen om een zo breed mogelijk pakket voor bewezen werkzame stopondersteuning in de basiszorgverzekering op te nemen.