Ingezonden persbericht


Persbericht, 28 december 2009

Veertig procent van Nederlanders ziet godsdienst als privékwestie

Radio 1 Decennium10Daagse focust op het jaar 2007

Veertig procent van de Nederlandse bevolking vindt godsdienst een privé-kwestie. 29 Procent is van mening dat godsdienstbeleving steeds minder een privézaak wordt. Dat blijkt uit representatief onderzoek door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1. Aanleiding voor het onderzoek is de Decennium10Daagse op de nieuws- en sportzender. Het thema van de zevende dag van de Decennium10Daagse is 'religie en samenleving'. Het jaar waarop Radio 1 deze dag inzoomt is 2007.

Radio 1 blikt vanaf 22 december met de Decennium10Daagse terug op het eerste decennium van de 21e eeuw dat op 31 december wordt afgesloten. De Radio 1 Decennium Top 100 is tien dagen lang de rode draad in de uitzending.

Willem Veenhoven en Tijs van den Brink presenteren live de 'Decenniumochtend' tussen 09.00 en 12.00 uur vanuit het omroeparchief van Beeld en Geluid. Te gast is ondermeer Hans Klok. De illusionist vertelt over zijn Las Vegas-avontuur. Ook schuift nierpatiënt Charlotte Trieschnigg aan naar aanleiding van de Donorshow op BNN.

Aansluitend het programma 'Decenniumlocatie' live vanuit Lauswolt, waar in 2007 de formatie van het kabinet plaatsvond. Frank du Mosch en Jan Mom presenteren dit programma. Bij hen aan tafel schuiven aan: politicoloog en columnist Sytze Faber als sidekick en verder Marc van Gulick, Wietze Kooijstra en Henk Hoen.

Vanaf 14.00 uur duikt Jeroen Dirks in het 'Decenniumarchief' en presenteert de meest indrukwekkende Radio 1 reportages van de afgelopen 10 jaar. Daarna vanaf 15.00 uur het 'Decenniumdebat' gepresenteerd door Wilfred Kemp en Elsbeth Gruteke. Gasten, zoals Erik Borgman, Jutta Chorus, Youssef Azghari, James Kennedy, Lisette Thooft en Andries Knevel discussiëren over religie en samenleving.

In 'Decenniumgast' van 19.30 tot 22.00 uur spreekt Midas Dekkers met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Om middernacht is er aandacht voor cabaret in 'Decenniumcabaret'. Colet van der Ven en columnist Rob Wijnberg nemen het jaar 2007 door aan de hand van cabaretfragmenten van dat jaar. In de nachtprogrammering tijdens de Decennium10Daagse is veel aandacht voor muziek uit deze 10 jaar. Presentatie is in handen van Barbara Kathman.

Voor meer informatie: www.radio1.nl