Ingezonden persbericht


Persbericht 23 december 2009

Opnieuw succesvol jaar voor Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Adres: Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 40, 1012 GE Amsterdam Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 10 ­ 17 uur; zon- en feestdagen: 13 ­ 17 uur. Entree: volwassenen 7; groepen (min. 10 pers) 5; Studenten/CJP/Stadspas 5; jeugd t/m 18 jaar 1; kinderen t/m 4 jaar, houders MK, IAMsterdam gratis. Publieksinformatie: T. 020 624 66 04 of www.opsolder.nl

Met 85.000 bezoekers sluit Museum Ons' Lieve Heer op Solder 2009 succesvol af. Het aantal bezoekers vertoont een gelijk beeld ten opzichte van vorig jaar en staat daarmee in de top 3 van meest succesvolle jaren. Terwijl het aantal bezoekers uit de VS en Groot- Brittannië daalde, wisten in 2009 meer bezoekers uit Spanje, Italië en vooral Nederland het museum te vinden. Tijdens verschillende evenementen konden zij het afgelopen jaar al kennis maken met de voorbereidingen op de restauratie van het museum, die in 2010 en 2011 verder uitgevoerd wordt. Het museum blijft gedurende alle werkzaamheden open.

De restauratie is onderdeel van het project het monument uit te breiden met een tot museum te verbouwen buurpand. Juist door de stijgende bezoekersaantallen kan het museum het publiek dan beter faciliteren en daarmee het bijna 350 jaar oude monument ontzien. Het afgelopen jaar werd achter de schermen intensief gewerkt aan de realisatie van deze plannen. Onlangs werd het Definitief Ontwerp van Claus en Kaan architecten voor de uitbreiding van het museum afgerond. Het totale project is naar verwachting medio 2012 afgerond.

Ook op financieel gebied boekte het museum afgelopen jaar successen. Naast eerder verkregen bijdragen van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SKANfonds, het SNS- Reaal Fonds, de Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk en Stichting Gansoord, ontving het museum afgelopen jaar bijdragen van het VSB Fonds en de Mondriaan Stichting. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie stelde het genereuze bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar. Daarmee is het totale project van 10,5 miljoen nu voor 75% gedekt.