Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
137 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 23 december 2009)


Uiteraard is het onmogelijk om altijd op elke weersomstandigheid voorbereid te zijn en uiteraard heeft D66 groot respect voor de mensen die bij nacht en ontij de wegen sneeuwvrij maken voor de veiligheid van de weggebruikers.
Niettemin is het D66 opgevallen dat sommige doorgaande wegen wel erg lang glad en besneeuwd bleven na de sneeuwval van de afgelopen periode. De fractie heeft er ook enige klachten over ontvangen. Vandaar de onderstaande vragen.

1. Klopt het dat sommige wegen langer dan gebruikelijk glad bleven? Wat was daarvan de oorzaak?

2. Klopt het dat de gemeente 80 voertuigen ter beschikking heeft voor het strooien van pekel en het wegschuiven van sneeuw?

3. Is dat aantal voertuigen de afgelopen jaren aangepast aan de groei van de stad? Zo nee, waarom niet?

4. Vindt er een evaluatie plaats naar aanleiding van de hevige sneeuwval en het sneeuwvrij maken van straten? Zo ja, bent u bereid de bevindingen met de gemeenteraad te delen?

5. Is het college bekend met proeven die gedaan zijn om strooizout met melasse te vermengen? Acht het college het verstandig ook in Utrecht zo'n proef te doen of naar aanleiding van bevindingen in andere plaatsen de combinatie van pekel en melasse ook in Utrecht te gaan toepassen?

6. Zelfs op tweede kerstdag was het voetgangersgedeelte van het taxiplateau op CS nog spekglad. De parkeerautomaat was niet veilig te bereiken. Behoort dit tot de verantwoordelijkheid van de gemeente? Zo ja, hoe is het mogelijk dat hier ruim een week na de sneeuwval nog niet gestrooid is?


---- --