Gerechtshof Arnhem


Veroordelingen en vrijspraak voor schietpartij in woning Rosendaalsestraat

Arnhem, 28 december 2009 - De rechtbank heeft een 51âjarige man veroordeeld tot negen jaar cel wegens poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Een 46âjarige vrouw is vrijsproken van poging tot doodslag, maar veroordeeld voor verboden wapenbezit tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

De officier van justitie heeft twee weken geleden tegen de man negen jaar cel en tegen de vrouw zeven jaar cel geëist wegens het medeplegen van poging doodslag en verboden wapenbezit.

De vrouw had het slachtoffer in haar woning ontvangen voor een prostitutieafspraak. Vervolgens ontstond er een onduidelijke situatie waarbij de man en het slachtoffer in gevecht raakten en de vrouw naar de slaapkamer van haar zoon is gegaan. Bij het gevecht heeft de man een vuurwapen getrokken en wordt hij om onduidelijke reden eerst zelf in zijn pols geraakt. Daarna heeft hij twee keer geschoten waarbij het slachtoffer zeer ernstig gewond is geraakt. Het slachtoffer heeft hersenletsel opgelopen en zal de rest van zijn leven hulpbehoevend blijven.

De rechtbank is van oordeel dat er onvoldoende bewijs aanwezig is om de vrouw te kunnen veroordelen voor poging tot doodslag. Zij heeft niet geschoten en toen er uiteindelijk geschoten werd, was zij niet meer aanwezig in de woonkamer waar geschoten werd.

Wel heeft zij na de schietpartij het wapen opgepakt, in een duster gewikkeld en samen met de man naar de buren gebracht. Daarmee acht de rechtbank het verboden wapenbezit wettig en overtuigend bewezen.

De man heeft bekend dat hij heeft geschoten, maar heeft gesteld dat hij dat uit zelfverdediging heeft gedaan. Zijn advocaat heeft tijdens de zitting ook bepleit dat hij zou moeten worden vrijgesproken, omdat er mogelijk een derde heeft geschoten in plaats van de man.

De rechtbank is tot een bewezenverklaring gekomen en heeft de alternatieve verklaring van de raadsman terzijde geschoven, omdat die niet wordt ondersteund door enig bewijs. Van zelfverdediging is volgens de rechtbank geen sprake. Het slachtoffer en de man raakten in gevecht en om er een einde aan te maken heeft de man besloten een wapen te trekken. Het in deze situatie trekken van een vuurwapen is een dusdanig agressieve handeling dat er, als die situatie er al bestond, van een noodweersituatie geen sprake meer kon zijn.

De rechtbank heeft de eis van de officier van justitie gevolgd en besloten tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het slachtoffer is voortaan afhankelijk van zorg en moet voortaan verblijven in een verpleeghuis, kan niet of nauwelijks meer communiceren en is deels verlamd geraakt. Daarnaast heeft de man geen enkel berouw of inzicht in zijn daad getoond en bovendien is de rechtbank bevreesd dat hij in herhaling zal vallen.

Daarnaast heeft de rechtbank een immateriële schadevergoeding van ⬠50.000,- toegewezen aan het slachtoffer. Het slachtoffer kan nog naar de burgerlijk rechter als hij van mening is dat hij meer zou moeten krijgen.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 28 december 2009 Naar boven