Gemeente Alphen aan den Rijn

Openbare kunst in Alphen aan den Rijn

Op 28 december 2009 starten ervaren graffiteurs, onder begeleiding van de graffitikunstenaars Joost Zwanenburg en Peter Witteman, aan het verfraaien van een schutting rond het historische pand Rijnkade 11. Deze schutting wordt op kunstzinnige wijze voorzien van het thema winter en voorjaar. Het is de bedoeling dat de verfraaide schutting tot april 2010 blijft staan.

Sinds kort biedt de Gemeente Alphen aan den Rijn deze, maar ook andere graffiteurs, de gelegenheid om graffitikunstwerken aan te brengen op een aantal locaties. De kunstenaars voeren de komende jaren projecten uit op verschillende plaatsen aan de Lage Zijde die ze voorzien van verschillende themas. De Klankbordgroep Bewoners beoordeelt als selectiecommissie de voorstellen van de graffiteurs.

Graffiti
Bij graffiti denken de meesten alleen aan de zogenaamde tags. Een tag is een graffitivorm waar de graffitischrijver gebruik maakt van geschreven teksten of lettercombinaties. Na 40 jaar ontwikkeling is graffiti uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm die niet meer weg te denken is in deze maatschappij. Graffiti hoeft dus niet altijd overlastgevend te zijn. Het kan ook verrijkend zijn. Graffitikunstenaar Joost Zwanenburg: Voor ons is dit een goede kans om te laten zien dat graffiti ook iets anders kan zijn dan de tags die je hier in het centrum ziet.

Illegale graffiti
Sinds januari 2009 is de aandacht voor het aanpakken van graffiti in Alphen aan den Rijn geïntensiveerd. De aandacht gaat vooral uit naar het schoonmaken van plekken met illegale graffiti en het bestraffen van illegale graffiteurs. De graffitikunstenaars Joost Zwanenburg en Peter Witteman zijn erg blij met de gelegenheid die de Gemeente Alphen aan den Rijn hen en vele andere graffiteurs biedt om graffiti legaal aan te brengen op diverse locaties. Zij prijzen de aanpak van de gemeente om niet alleen graffiti te bestrijden. Graffitikunstenaar Peter Witteman: Het is goed om graffitikunst als legale uitingsvorm te omarmen. Het geeft de jongeren een manier om zich te uiten en mee te doen met de ontwikkeling van Alphen aan de Rijn. Daarnaast geeft graffiti het Stadshart een dynamische uitstraling.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn